Home Economie Perspectiva economică globala in timpul Pandemiei COVID-19: o lume schimbata
Economie

Perspectiva economică globala in timpul Pandemiei COVID-19: o lume schimbata

Pandemia COVID-19 s-a raspandit cu viteza alarmanta, infectand milioane si aducand activitatea economica aproape in conditiile in care tarile au impus restrictii stricte de circulatie pentru a stopa raspandirea virusului. Pe masura ce sanatatea si numarul uman creste, daunele economice sunt deja evidente si reprezinta cel mai mare soc economic pe care l-a cunoscut lumea in decenii.

Perspectivele economice globale din iunie 2020 descriu atat perspectivele imediate cat si cele pe termen scurt pentru impactul pandemiei si daunele pe care le-a provocat pe termen lung pentru perspectivele de crestere. Prognoza de baza prevede o contractie de 5,2 la suta in PIB-ul global in 2020, folosind ponderile cursului de schimb al pietei – cea mai profunda recesiune globala din decenii, in ciuda eforturilor extraordinare ale guvernelor de a combate declinul cu sprijinul politicii fiscale si monetare.

Pe orizont mai lung, se preconizeaza ca recesiunile profunde declansate de pandemie vor lasa cicatrici durabile printr-o investitie mai mica, o eroziune a capitalului uman prin munca pierduta si scolarizarea si fragmentarea legaturilor comerciale si de oferta la nivel mondial.

Criza evidentiaza necesitatea unei actiuni urgente pentru a amortiza consecintele economice si asupra sanatatii pandemiei, pentru a proteja populatiile vulnerabile si a pregati etapa pentru o redresare durabila. Pentru tarile emergente si tarile in curs de dezvoltare, dintre care multe se confrunta cu vulnerabilitati descurajante, este esential consolidarea sistemelor de sanatate publica, abordarea provocarilor pe care le prezinta informalitatea si implementarea reformelor care vor sustine o crestere puternica si durabila odata ce criza de sanatate scade.

Contractia istorica a venitului pe cap de locuitor
Se estimeaza ca pandemia va scufunda majoritatea tarilor in recesiune in 2020, venitul pe cap de locuitor contractandu-se in cea mai mare fractiune a tarilor la nivel mondial incepand cu 1870.Se preconizeaza ca economiile avansate vor scadea cu 7%. Aceasta slabiciune se va raspandi in perspectivele economiilor emergente ale pietei si in curs de dezvoltare, care se estimeaza ca vor contracta cu 2,5%, deoarece vor face fata propriilor focare interne ale virusului. Aceasta ar reprezenta cea mai slaba manifestare a acestui grup de economii in cel putin saizeci de ani.

Vezi si:  O nouă reclamă la acest model de automobil a fost interzisă deoarece încurajează condusul iresponsabil

“Criza evidentiaza necesitatea unei actiuni urgente pentru a amortiza consecintele economice si asupra sanatatii pandemiei, pentru a proteja populatiile vulnerabile si a pregati scena pentru o redresare durabila.”

Fiecare regiune este supusa unor reduceri substantiale de crestere. Asia de Est si Pacificul vor creste cu 0,5%. Asia de Sud va contracta cu 2,7%, Africa Subsahariana cu 2,8%, Orientul Mijlociu si Africa de Nord cu 4,2%, Europa si Asia Centrala cu 4,7%, iar America Latina cu 7,2%. Se preconizeaza ca aceste crize vor inversa ani de progres in directia obiectivelor de dezvoltare si vor incuraja zeci de milioane de oameni in saracie extrema.

Economiile de piata emergente si cele in curs de dezvoltare vor fi sustinute de fundatii economice din mai multe sferturi: presiunea asupra sistemelor slabe de ingrijire a sanatatii, pierderea comertului si turismului, scaderea remitentelor, fluxurile de capital reduse si conditiile financiare stranse pe fondul cresterii datoriei. Exportatorii de energie sau marfuri industriale vor fi in mod deosebit de durabil. Pandemia si eforturile de a o contine au determinat o prabusire fara precedent a cererii de petrol si o prabusire a preturilor petrolului.Cererea de metale si marfuri legate de transport, cum ar fi cauciucul si platina utilizate pentru piesele vehiculului, a fost, de asemenea, in scadere. In timp ce pietele agricole sunt bine aprovizionate la nivel global, restrictiile comerciale si intreruperile lantului de aprovizionare ar putea totusi sa ridice probleme de securitate alimentara in unele locuri.

O posibilitate de rezultate si mai proaste
Chiar si aceasta perspectiva sumbra este supusa unor mari incertitudini si riscuri semnificative de dezavantaj. Previziunea presupune ca pandemia se reduce in asa fel incat masurile de atenuare interna sa poata fi ridicate pana la jumatatea anului in economiile avansate si mai tarziu in tarile in curs de dezvoltare, ca scurgerile globale adverse se usureaza in a doua jumatate a anului 2020 si ca se evita crizele financiare raspandite . Acest scenariu ar prevedea o revigorare a cresterii globale, desi in mod modest, pana la 4,2% in 2021.

Vezi si:  Bode: Licitaţia pentru licenţele 5G nu va avea loc în acest an

Cu toate acestea, aceasta perspectiva poate fi optimista. In cazul in care focarele COVID-19 persista, in cazul in care restrictiile de circulatie sunt extinse sau reintroduse sau daca intreruperile activitatii economice ar fi prelungite, recesiunea ar putea fi mai profunda.Intreprinderile le-ar fi greu sa creeze datoriile, cresterea aversiunii fata de risc ar putea duce la cresterea costurilor imprumutului, iar falimentele si defectiunile ar putea duce la crize financiare in multe tari. In acest scenariu de dezavantaj, cresterea globala ar putea scadea cu aproape 8% in 2020.

Analizand viteza cu care a depasit criza economiei globale poate oferi un indiciu despre cat de profunda va fi recesiunea. Ritmul accentuat al scaderilor prognozelor de crestere globala indica posibilitatea unor revizuiri descendente inca si necesitatea unor actiuni suplimentare ale factorilor de decizie in urmatoarele luni pentru a sprijini activitatea economica.

Un aspect deosebit de important este perspectiva umanitara si economica, pe care recesiunea globala o va avea asupra economiilor cu sectoare informale extinse care alcatuiesc o treime din PIB si aproximativ 70% din totalul ocuparii fortei de munca in economiile de piata emergente si in curs de dezvoltare. Factorii de decizie trebuie sa ia in considerare masuri inovatoare pentru a oferi sprijin pentru venituri acestor lucratori si pentru a acorda sprijin creditului acestor intreprinderi.

Daune pe termen lung la productia potentiala, cresterea productivitatii
Perspectivele economice globale din iunie 2020 arata dincolo de perspectiva pe termen scurt a ceea ce poate fi repercusiunile persistente ale recesiunii globale profunde: contravalori ale productiei potentiale[?] – nivelul de productie pe care o economie il poate atinge la capacitate deplina si angajare deplina – si productivitatea muncii . Eforturile de a contine COVID-19 in economiile emergente si in curs de dezvoltare, inclusiv economiile cu venituri reduse, cu capacitate limitata de ingrijire a sanatatii, ar putea precipita recesiunile mai profunde si mai lungi – exacerband o tendinta de mai multe decenii de incetinire a cresterii potentiale si a productivitatii. Multe economii emergente si in curs de dezvoltare au cunoscut deja o crestere mai slaba inainte de aceasta criza; socul COVID-19 face acum provocarile cu care aceste economii se confrunta si mai greu.

Vezi si:  Lukoil şi MOL vor semna un contract în valoare de 10 miliarde dolari

O alta caracteristica importanta a peisajului actual este prabusirea istorica a cererii de petrol si a preturilor la petrol. Preturile scazute ale petrolului ar putea oferi, in cel mai bun caz, un sprijin initial temporar pentru crestere, odata cu cresterea restrictiilor la activitatea economica. Cu toate acestea, chiar si dupa recuperarea cererii, impactul negativ asupra exportatorilor de energie poate depasi orice beneficii pentru activitatea din importatorii de energie. Preturile scazute ale petrolului ofera posibilitatea producatorilor de petrol de a-si diversifica economiile. In plus, recenta plonjare a pretului petrolului poate oferi un impuls suplimentar pentru intreprinderea reformelor de subventii pentru energie si aprofundarea acestora odata ce criza de sanatate imediata va scadea.

In aceasta perspectiva nelinistitoare, prioritatea imediata pentru factorii de decizie este abordarea crizei de sanatate si continerea daunelor economice pe termen scurt. Pe termen lung, autoritatile trebuie sa intreprinda programe de reforma cuprinzatoare pentru a imbunatati factorii fundamentali ai cresterii economice odata ce criza va creste.

Politicile de reconstruire atat pe termen scurt cat si pe termen lung implica consolidarea serviciilor de sanatate si punerea in aplicare a unor masuri de stimulare tintite care sa ajute la reluarea cresterii, inclusiv sprijin pentru sectorul privat si obtinerea de bani direct pentru oameni. In perioada de atenuare, tarile ar trebui sa se concentreze pe sustinerea activitatii economice cu sprijin pentru gospodarii, firme si servicii esentiale.

Coordonarea si cooperarea globala – a masurilor necesare pentru a incetini raspandirea pandemiei si a actiunilor economice necesare pentru a atenua daunele economice, inclusiv sprijin international – ofera cea mai mare sansa de a atinge obiectivele de sanatate publica si de a permite o redresare globala robusta.

Arata prietenilor!
Vezi cele mai noi stiri financiare si economice pe capitalul.ro. Ramai la curent cu evolutia banilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *