conturi in euro

Protest al patronatelor si sindicatelor din turism

3 min read

35 de organizatii patronale si sindicale isi exprima dezacordul fata de masura propusa de Guvern de a oferi bani ca alternativa la tichete.

Informatiile privind intentia guvernului de a introduce alternativa in bani, cu aceleasi facilitati fiscale, la toate tipurile de tichete (tichete de masa, vouchere de vacanta, tichete cadou, tichete culturale, tichete de cresa) starnesc ingrijorarea patronatelor si a sindicatelor.

Cele 24 de organizatii care acopera tot spectrul industriei ospitalitatii, reunite sub numele Alianta pentru Turism (APT), impreuna cu Federatia Patronatelor din Turism (FPTR), Federatia Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), Federatia Patronatelor din Industria Ospitalitatii din Romania (FPIOR), Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), CNS Cartel Alfa, Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania (UNCJR), Blocul National Sindical (BNS), Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (UGIR) Constanta, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Asociatia Nationala a Statiunilor Balneare si Balneoclimatice si Asociatia Profesionala a Emitentilor de Tichete (APET) au semnat o scrisoare deschisa adresata guvernului, parlamentului, opiniei publice.

Vezi si:  Sighetenii rămân fără apă, joi, 3 mai 2018

Semnatarii amintesc faptul ca pana in urma cu doua luni, in Parlamentul Romaniei s-a dezbatut acordarea unor facilitati suplimentare voucherelor de vacanta pentru a incuraja sectorul privat sa le acorde, iar Guvernul Romaniei negocia in Consiliul Tripartit marirea valorii nominale a tichetelor de masa la 35, respectiv 40 de lei, pentru a-i ajuta pe salariati sa isi creasca puterea de cumparare. Acum, in schimb, se discuta despre: taxarea suplimentara cu 10 la suta CASS a tichetelor, suspendarea acordarii voucherelor de vacanta pentru sectorul public si, chiar, acordarea posibilitatii de a se acorda bani in locul tichetelor.

“Atragem atentia ca transformarea tichetelor in bani ar fi o greseala majora. Cel mai mult ar avea de pierdut chiar economia nationala, de aceea nu intelegem cum o astfel de masura ar putea fi discutata de Guvernul Romaniei. Banii nu vor ajuta la atingerea niciunui obiectiv” –  se arata in scrisoarea deschisa trimisa de patronatele si sindicatele din turism.

Printre dezavantaje, semnatarii mentioneaza:

Vezi si:  Codicele de la Ieud. Întâlnirea cu fiii satului – FOTO

–              nu va mai exista certitudinea fiscalizarii acestor sume, practic statul pune la dispozitie mecanisme de alimentare a economiei subterane

–              nu se va mai atinge scopul pentru care sunt acordate

–              bani vor putea fi cheltuiti pentru tigari, pentru alcool, pentru jocuri de noroc si pentru orice altceva, inclusiv in strainatate

–              nu vor mai putea fi ajutate anumite categorii defavorizate (spre 2,5 milioane de oameni), pentru ca va deveni foarte dificila atragerea fondurilor europene pentru programele sociale, asa cum s-a intamplat pana in 2020.

De asemenea, semnatarii atrag atentia asupra greselilor facute de unele tari vecine. In Cehia, dupa 2 ani de la introducerea alternativei in bani la tichete, se constata ca masura costa bugetul public anual intre 146 milioane euro si 215 milioane euro. In Belgia, atunci cand s-a adus in discutie o astfel de masura (care nu s-a implementat insa niciodata), Consiliul Constitutional a reactionat cu fermitate si a atras atentia asupra unei eventuale discriminari: sumele acordate in bani sunt de fapt salariu, prin urmare fie primesc toti angajatii din tara facilitati fiscale identice pentru o parte a salariului, fie nu se implementeaza o astfel de masura.

Vezi si:  Perspectiva economică globala in timpul Pandemiei COVID-19: o lume schimbata

MM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *