Ce contine acordul istoric menit sa relanseze economia

2 min read

Dupa un maraton de patru zile de negocieri si dupa cateva compromisuri, cei 27 au reusit sa ajunga la un acord cu privire la un plan de relansare economica si sa beneficieze de fondul de 750 de miliarde de euro. Acest fond include subventii de 390 de miliarde de euro, alocati celor mai afectate state de pandemie, aceasta reprezentand o datorie comuna care va trebui rambursata.

Zi istorica pentru Europa. Dupa patru zile de negocieri, cei 27 au reusit sa se puna de acord cu privire la planul de relansare a economiei, pentru a sustine economiile fragilizate de criza cu coronavirus. O etapa majora a fost trecuta. In mai putin de doua luni s-a reusit finalizarea unui acord de relansare inedit care s-a transformat ieri in realitate.

Angela Merkel a declarat ca se simte mult mai linistita ca, dupa o serie de negocieri destul de dificile, Europa a reusit sa demonstreze ca inca poate actiona impreuna. Este vorba despre un semnal important care merge dincolo de Europa si reprezinta un raspuns dat celei mai mari crize prin care a trecut Uniunea Europeana de la infiintarea sa.

Vezi si:  UE caută o modalitate legală care să oprească firmele ruseşti să mai livreze gaze lichefiate

Pentru Romania, s-a obtinut suma de 80 de milioane de euro pentru proiectele europene. Seful guvernului, Pedro Sanchez a tinut sa salute acest acord pentru Europa, un acord foarte mare dupa parerea sa, ajungand sa il califice drept « un veritabil plan Marshall ».

Cine va plati ? Concret, Uniunea Europeana este cea care isi va asuma rambursarea subventiilor, nu tarile care beneficiaza de ele. O premiera deci, dar o premiera cu care nu sunt de acord tari precum Olanda, Austria, Danemarca sau Suedia. Pentru a rambursa acest imprumut, Uniunea Europeana se va dota cu noi surse de venit. Pentru asta, putem avea in vedere o taxa asupra tranzactiilor financiare si nu numai. Comisia trebuie sa se gandeasca si la o noua reforma a pietei carbonului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *