Spania: peste 1 milion de locuri de munca distruse din cauza pandemiei

2 min read

Rata de somaj a urcat la 15,3% in al doilea trimestru al anului spre deosebire de 14,4%, cu trei luni mai devreme. Exista noi locuri de munca insa doar in sectorul servicii.

Pandemia cu Covid-19 a distrus peste un milion de locuri de munca in Spania in al doilea trimestru al anului si, cel mai afectat sector a fost tot cel al serviciilor conform unor cifre oficiale publicate Marti. Rata de somaj a urcat la 15,3% in al doilea trimestru in timp ce, in urma cu trei luni se afla la 14,4%. Ceea ce inseamna ca numarul de someri a ajuns la 3,37 de milioane conform Institutului National de Statistica.

Insa, aceasta cifra, care reprezinta o urcare cu 55.000 de someri in raport cu semestrul precedent, este in mod clar subevaluat deoarece 1,1 milioane de persoane au fost clasate drept inactive conform Institutului National de Statistica.
Sectorul serviciilor extrem de afectat. Izolarea si perioada in care au fost inchise numeroase companii au impedicat persoanele care nu aveau un loc de munca sa gaseasca unul. Numarul oficial de someri nu include numarul masiv de persoane care au fost nevoite sa intre in somaj partial in acest al doilea trimestru al anului. Numarul de locuri de munca a crescut de la un milion din care 800.000 in sectorul Servicii, un sector in care turismul joaca un rol major.

Vezi si:  Se schimbă tot. Turnul Ștefan, vizitat după un nou program

Turismul va avea cel mai mult de suferit. Numarul de ore lucrate a cunoscut o cadere fara precedent cu aproape 23% in raport cu trimestrul precedent. Din cauza importantei turismului in cadrul economiei spaniole (12% din PIB) care intampina deja probleme inca din luna martie, cand cazurile au inceput sa explodeze si in Spania, impactul pandemiei asupra somajului este unul destul de violent. La sfarsitul anului se asteapta o rata de somaj de numai putin 19%.

1 thought on “Spania: peste 1 milion de locuri de munca distruse din cauza pandemiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *