In 2024, turismul international va ajunge la nivelul de dinaintea pandemiei

4 min read

Turismul international va ajunge la nivelul de dinaintea pandemiei pana in 2024. In urma rezultatelor solide din 2023, turismul international este pe cale sa revina la nivelurile pre-pandemice in 2024.

Potrivit cifrelor din prima editie a anului a Barometrului turismului mondial al OMT, la sfarsitul anului 2023, turismul international se situa la 88% din nivelurile de dinainte de pandemie, cu un numar estimat de 1,3 miliarde de sosiri internationale. Deblocarea restului cererii retinute, cresterea conectivitatii aeriene si o redresare mai puternica a pietelor si destinatiilor asiatice ar trebui sa duca la o redresare completa pana la sfarsitul anului 2024.

In 2023, regiunile cu cele mai bune performante au fost Orientul Mijlociu, Europa si Africa.

Cea mai recenta editie a Barometrului turismului mondial al OMT ofera o imagine de ansamblu a performantelor sectorului in 2023, analizand redresarea in functie de regiunea mondiala, subregiune si destinatie.

Turismul international ajunge la 1.400 de miliarde de dolari in 2023

Cele mai recente date ale UNWTO arata, de asemenea, impactul economic al redresarii:

Incasarile din turismul international au ajuns la 1.400 de miliarde USD in 2023, potrivit estimarilor initiale, adica aproximativ 93% din cele 1.500 de miliarde USD obtinute de destinatii in 2019.

Vezi si:  In Maldive, un complex hotelier lanseaza un pachet turistic nelimitat

Veniturile totale la export din turism (inclusiv transportul de pasageri) sunt estimate la 1 600 de miliarde USD in 2023, adica aproape 95% din cele 1 700 de miliarde USD inregistrate in 2019.

Estimarile preliminare privind contributia economica a turismului, masurata in termeni de produs intern brut direct al turismului, se ridica la 3 300 de miliarde de dolari in 2023, adica 3% din PIB-ul mondial. Acest lucru indica faptul ca PIB-ul direct din turism si-a revenit datorita unui turism intern si international puternic.

Diferite destinatii au inregistrat o crestere puternica a incasarilor din turismul international in primele 10-12 luni din 2023, in unele cazuri depasind cresterea numarului de sosiri. Diferite piete emitente majore au inregistrat, de asemenea, o cerere puternica de calatorii externe in aceasta perioada, in multe cazuri depasind nivelurile din 2019.

Previziuni pentru 2024

Se preconizeaza ca turismul international isi va reveni complet la nivelurile anterioare pandemiei pana in 2024, primele estimari indicand o crestere de 2% fata de nivelurile din 2019. Aceasta este principala prognoza a OMT, care ramane supusa ritmului de redresare in Asia si evolutiei riscurilor economice si geopolitice existente.

Vezi si:  Vacanta de vara: destinatii de privilegiat in 2020

Aceasta perspectiva favorabila se reflecta, de asemenea, in cel mai recent sondaj realizat pentru a stabili indicele de incredere al OMT, 67% dintre profesionistii din turism estimand ca perspectivele vor fi mai bune sau mult mai bune in 2024 decat in 2023. Aproximativ 28% se asteapta la o performanta comparabila si doar 6% considera ca performanta turismului in 2024 va fi mai slaba decat anul trecut. Principalele considerente sunt urmatoarele:

Exista in continuare o marja semnificativa de redresare in intreaga Asie. Redeschiderea unui numar de piete si destinatii externe va impulsiona redresarea in regiune si la nivel global.

Se preconizeaza ca turismul emitator si receptor al Chinei se va accelera in 2024, datorita facilitarii vizelor si cresterii capacitatii aeriene. China aplica o scutire de vize pentru calatorii care sunt cetateni ai Frantei, Germaniei, Italiei, Tarilor de Jos, Spaniei si Malaeziei pentru un an, pana la 30 noiembrie 2024.

Masurile de facilitare a vizelor si a calatoriilor vor promova calatoriile catre si in Orientul Mijlociu si Africa, cu introducerea de catre tarile Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) a unei vize turistice unificate comparabile cu viza Schengen si a unor masuri de facilitare a calatoriilor intra-africane in Kenya si Rwanda.

Vezi si:  Turismul s-a relansat puternic în 2022

Europa ar trebui sa fie in continuare in frunte in 2024. In martie, Romania si Bulgaria se vor alatura spatiului Schengen de libera circulatie, iar Parisul va gazdui Jocurile Olimpice de vara in iulie si august.

Dinamismul calatoriilor din Statele Unite ale Americii, datorita unui dolar puternic, va continua sa fie benefic pentru destinatiile din America si nu numai. Ca si in 2023, performanta buna a pietelor externe din Europa, America si Orientul Mijlociu va continua sa alimenteze fluxurile turistice si cheltuielile in intreaga lume.

Problemele economice si geopolitice raman o provocare majora pentru redresarea sustinuta a turismului international si a nivelului de incredere. Este posibil ca inflatia persistenta, ratele ridicate ale dobanzilor, fluctuatiile pretului petrolului si intreruperile comerciale sa continue sa aiba un impact asupra costurilor de transport si de cazare in 2024.

In acest context, este de asteptat ca turistii sa caute din ce in ce mai mult un raport calitate-pret si sa calatoreasca mai aproape de casa. Practicile durabile si adaptabilitatea sunt, de asemenea, factori care vor juca un rol mai important in alegerea consumatorilor.

Sursa: https://www.infotravel.fr/actualites/le-tourisme-international-atteindra-en-2024-les-niveaux-davant-la-pandemie/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *