conturi in euro

Pentru a-si acoperi datoriile, Europa de Sud trebuie sa priveasca dincolo de turism si sa-si rezolve criza demografica

3 min read

Potrivit unui studiu COFACE si Eurostat, dupa ce a scazut din cauza restrictiilor de calatorie in contextul Covid-19, numarul de turisti revine acum la nivelurile de dinainte de pandemie in toata Europa, tarile mediteraneene beneficiind cel mai mult.

Dintr-un motor stricat acum un deceniu, Europa de Sud a devenit calul de bataie al redresarii europene post-pandemie. In perioada 2021-2023, Italia, Spania, Grecia si Portugalia au reprezentat in mod constant intre o patrime si jumatate din cresterea PIB-ului UE. In viitor, insa, schimbarile climatice si inflatia vor ingreuna dezvoltarea turismului. In acelasi timp, dependenta de turism duce la o forta de munca mai putin productiva. In fata unei crize demografice severe, acesta este un lux pe care Italia nu si-l poate permite. Inteligenta artificiala si migratia: toate aceste parghii vor fi necesare pentru a sprijini cresterea si pentru a respecta regulile fiscale ale UE.

Rolul esential al turismului in Europa de Sud

UE a inregistrat o vara record, numarul de nopti petrecute in unitatile de cazare turistica atingand cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani (1,198 milioane in semestru 1 al anului 2023, adica +1,3 la suta fata de semestrul 1 al anului 2019).

Vezi si:  Paris: Turnul Eiffel evacuat dupa o alerta cu bomba

Desi inflatia si cresterea costurilor de calatorie cantaresc foarte mult in portofelele consumatorilor, gospodariile raman dispuse sa cheltuiasca pentru calatorii in comparatie cu alte cheltuieli. Ca urmare a afluxului turistic, dar si a cresterii preturilor, in special pentru transport, cifra de afaceri a activitatilor turistice a crescut in medie cu 30 de procente.

Se asteapta ca redresarea turismului sa joace un rol central consolidarea economica a Europei de Sud ale carei economii sunt in mod deosebit dependente de acest sector. Turismul reprezinta peste 10% din PIB-ul tarilor din aceasta regiune si este un contributor important la crearea de locuri de munca.

Capcane pe termen lung

Privind in perspectiva, turismul pare putin probabil sa continue rolul de protagonist in povestea cresterii europene. Riscurile multiple (macroeconomice, financiare, sociale si politice) persista la scara globala. Intr-o lume inflationista, va fi dificil pentru Europa de Sud sa ramana competitiva din punct de vedere al costurilor fata de destinatiile care iau avant in tarile in curs de dezvoltare. Schimbarile climatice au un impact deosebit asupra regiunilor din sudul Europei, care sunt expuse in mod regulat la temperaturi ridicate in timpul verii.

Vezi si:  Hotelierii romani rivalizeaza in creativitate pentru a-si primi turistii

Pe de alta parte, dependenta Europei de Sud de turism duce la o denaturare semnificativa in ceea ce priveste productivitatea in comparatie cu restul Europei. Activitatile legate de turism sunt caracterizate de o forta de munca mai slaba, cu studii medii si locuri de munca mai precare.

Contributie Europa de Sud* la cresterea PIB-ului in UE

Penuria de forta de munca din Italia se va inrautati pe masura ce normele fiscale ale UE se vor reactiva. Problema productivitatii este foarte importanta pentru Italia, unde scaderea populatiei inseamna ca lipsa fortei de munca va persista. Pana in 2040, populatia de varsta activa a Italiei se va contracta cu 11,7 la suta.  Se estimeaza ca aceasta criza demografica poate reduce potentialul de crestere a PIB-ului Italiei la aproape jumatate inca din 2025. Acest lucru este de o importanta cruciala, deoarece regulile fiscale ale UE revin in joc, iar orice obstacol in calea cresterii va fi un obstacol in calea reducerii datoriilor. Prin urmare, declinul populatiei este un factor de risc pentru sustenabilitatea fiscala.

Vezi si:  Sfaturi pentru a redescoperi cele mai frumoase locuri din Pirineii Orientali

MM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *