conturi in euro

Ce trebuie sa contina actele necesare pentru infiintarea unui SRL?

3 min read
8fa6b6f834862a457a837cd502f8e630

Un SRL, sau Societate cu Raspundere Limitata, reprezinta o forma de organizare a afacerilor in care raspunderea financiara a asociatilor este limitata la aportul pe care l-au facut in societate. Acesta este un tip de firma foarte popular in Romania datorita protectiei pe care o ofera proprietarilor.

Structura unui SRL implica prezenta unuia sau mai multor asociati, pana la un numar maxim de 50. Acestia isi impart capitalul societatii in parti sociale. De asemenea, exista o conducere formata dintr-un administrator sau un grup de administratori, care se ocupa de gestionarea zilnica a afacerii.

Unul dintre principalele avantaje ale unui SRL este protectia pe care o ofera proprietarilor in caz de faliment. Datorita structurii sale, proprietarii nu sunt personal responsabili pentru datoriile si obligatiile societatii. Totusi, un dezavantaj al acestei forme de afaceri poate fi reprezentat de complexitatea si birocratia implicate in infiintarea si administrarea unei astfel de societati.

Tipuri de acte necesare pentru infiintarea unui SRL

Chiar daca optezi pentru infiintare firma online, aceste acte sunt fundamentale pentru a asigura legalitatea si transparenta in functionarea societatii:

  1. documentele necesare pentru inregistrarea la Registrul Comertului sunt cruciale in procesul de infiintare a unui SRL. Acestea includ cererea de inregistrare, care contine informatii despre obiectul de activitate al societatii, numele si adresa sediului social, precum si datele de contact ale asociatilor si administratorului.
  2. actul constitutiv: acesta este unul dintre cele mai importante acte necesare pentru infiintarea unui SRL. El contine informatii despre firma, sediul acesteia, domeniul in care isi desfasoara activitatea, durata de viata a firmei, capitalul social, identitatea asociatilor si a administratorilor, modul de functionare si de conducere al societatii si multe altele. Actul Constitutiv trebuie redactat si autentificat de catre un avocat.
  3. documentele de identitate ale asociatilor si administratorilor sunt esentiale pentru inregistrarea la Registrul Comertului. Acestea trebuie sa fie valide si sa includa CNP-ul asociatilor si administratorilor. Se accepta atat cartea de identitate, cat si pasaportul. Dincolo de actele de identitate, se cere aici si cazierul fiscal al fiecarui proprietar.
  4. dovezile privind sediul social: acestea includ contractul de inchiriere sau de proprietate al spatiului unde se va afla sediul social al companiei, acordul asociatiei de proprietari sau al vecinilor, daca este cazul, precum si certificatul de urbanism al imobilului. Aceste documente servesc drept dovada ca sediul social respecta cerintele legale.
  5. specimen de semnatura: un specimen de semnatura este o copie sau o inregistrare a semnaturii unei persoane. Acesta este folosit pentru a avea o referinta sau o inregistrare a semnaturii unei persoane in scopuri legale sau administrative.
  6. declaratia pe proprie raspundere a fondatorilor si administratorilor: aceasta este o declaratie in care fondatorii si administratorii confirma ca indeplinesc conditiile legale pentru a ocupa aceste pozitii si ca nu se afla in niciuna dintre situatiile de incompatibilitate prevazute de lege. Aceasta declaratie trebuie semnata si autentificata la notariat.
  7. dovezile privind capitalul social: SRL-ul trebuie sa aiba un capital social minim, iar la infiintare trebuie depusa o copie a documentului care dovedeste existenta acestuia. Acesta poate fi un extras de cont sau o chitanta de la banca unde a fost depus capitalul. Conform legii, capitalul social actual este stabilit la plafonul minim de 1 leu.
Vezi si:  Relatia lui Elon Musk cu Pentagonul, o ecuatie cu multe necunoscute

De mentionat este faptul ca, in functie de domeniul de activitate al companiei, este posibil sa fie necesare anumite autorizatii sau licente. Acestea pot include autorizatii de mediu, autorizatii sanitare, licente de functionare etc. Este important sa te informezi cu privire la aceste cerinte si sa obtii toate documentele necesare inainte de a incepe activitatea. Consulta ghidurile si resursele disponibile la autoritatile competente pentru a te asigura ca indeplinesti toate cerintele legale.

Așadar, infiintarea unui SRL presupune o serie de etape si documente necesare, de la intelegerea conceptului, pana la obtinerea tuturor actelor esentiale pentru infiintarea acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *