Interzicerea Tik Tok in SUA: utilizatorii au depus plangere
2 min read
Montana a adoptat miercuri, 17 mai, o lege care interzice TikTok, marcand astfel inceputul unei probabile batalii juridice pana la Washington. Cinci utilizatori din statul american au depus deja un recurs la tribunalul federal din Montana.
Batalia este abia la inceput. Cinci utilizatori TikTok au intentat un proces la tribunalul federal din Montana, la cateva ore dupa ce reteaua de socializare a fost interzisa in acest stat, miercuri, 17 mai, incercand sa anuleze decizia. Procesul a fost intentat la scurt timp dupa ce guvernatorul acestui stat din nord-vestul SUA, Greg Gianforte, a promulgat o lege care interzice distribuirea aplicatiei de catre magazinele de aplicatii mobile (Apple si Google) incepand cu 1 ianuarie 2024, sub sanctiunea unei amenzi de 10.000 de dolari pe zi pentru fiecare incalcare.
Montana nu poate interzice rezidentilor sai sa vada sau sa publice pe TikTok mai mult decat poate interzice Wall Street Journal pe baza identitatii proprietarului sau a opiniilor pe care le transmite”, se arata in proces. Aplicatia de videoclipuri scurte este detinuta de grupul chinez ByteDance si multi politicieni americani considera ca aceasta permite Beijingului sa spioneze si sa manipuleze utilizatorii, lucru pe care compania il neaga.
O chestiune de securitate nationala
Gianforte a declarat ca interdictia a fost pentru a „proteja datele” locuitorilor din Montana de Partidul Comunist Chinez. Reclamantii replica ca statul incalca dreptul la libera exprimare si incearca sa-si aroge puterile guvernului federal, care are jurisdictie in materie de securitate nationala. Potrivit documentului de apel, reclamantii au un numar substantial de abonati pe TikTok si fac bani din aceasta aplicatie.
Montana este primul stat american care interzice reteaua de socializare si va servi drept test pentru o eventuala interzicere la nivel national, pe care oficialii alesi de la Washington o solicita din ce in ce mai mult. Interdictia va fi anulata daca TikTok va fi achizitionata intre timp de o companie a carei tara de origine nu este considerata un stat adversar de catre Statele Unite, se arata in lege. Aplicatia este deja interzisa de numeroase organizatii, de la agentiile federale din SUA la Comisia Europeana si BBC.
Sursa: https://www.capital.fr/entreprises-marches/interdiction-de-tik-tok-aux-etats-unis-des-utilisateurs-portent-plainte-1468981