conturi in euro

BCE supravegheaza de aproape euro pentru a mentine stabilitatea preturilor in plin Covid-19

2 min read

 

Institutia prevede de acum inainte o inflatie de 0,3% pentru anul acesta si mai apoi de 1,0% in 2021. Atat de asteptata dupa aceasta perioada de criza, relansarea economica va urca lejer in 2021 si in 2022, va urca cu +5% si mai apoi cu +3,2%.

Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat joi supravegherea evolutiei euro, al carei aprecieri din ultimele luni se bazeaza pe un obiectiv principal si anume stabilitatea preturilor in timp ce relansarea economica ramane supusa incertitudinii din cauza revenirii cazurilor numeroase de coronavirus peste tot in lume.

Cresterea monezii euro, care a luat un avansa de 10% in fata dolarului inca din luna mai, a fost larg dezbatuta in timpul reuniunii consiliului guvernantilor institutiei, a subliniat presedinta BCE, Christine Legarde, in timpul unei conferinte de presa.

Mandatul actual al bancii este pentru moment « mentinerea stabilitatii preturilor » si, in acest cadru, “aprecierea euro este ceva ce trebuie supravegheat de aproape”. Preturile din zona euro au trecut pe un teritoriu negativ in august (-0,2%) in care factorii temporari au jucat, ca si scaderea TVA in Germania si reducerile de vara.

Vezi si:  Ucraina: Comisia Europeana si BCE au in vedere posibilitatea de a exclude Rusia din Swift

Pentru 2020, se prevede o inflatie de 0,3% dupa care de 1% in 2021 si de 1,3% in 2022 conform noilor previziuni anuntate joi.

Cu toate acestea, Madame Legarde este extrem de optimista si a spus ca riscurile deflationiste sunt in scadere. Pentru Carsten Brzeski, sef economist la ING, doamna Legarde a abordat un exercitiu de echilibru verbal interesant, chiar riscant. In ceea ce priveste cresterea, BCE se arata destul de pesimist cu privire la amploarea recesiunii si prevede de acum inainte o contractie a PIB-ului a zonei monetare in 2020, spre deosebire de -8,7% asteptata inainte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *