Coronavirus: BCE le cere bancilor sa nu distribuie dividende pana in ianuarie 2021

2 min read

Banca Centrala Europeana prelungeste cererea spre banci sa nu verse dividende pana in ianuarie 2021.

Banca Centrala Europeana a cerut marti bancilor din zona euro sa nu verse dividendele, nici sa mai cumpere actiuni proprii cel putin pana in ianuarie pentru a infrunta criza sanitara, conform unui comunicat.

Astfel, institutia prelungeste cu trei luni aceasta recomandare « temporara si exceptionala » care vizeaza « pastrarea capacitatii bancilor de a absorbi pierderile si sa sustina economia in acest mediu caracterizat drept nesigur », emis initial in luna martie.

BEC a cerut in egala masura bancilor sa fie “extrem de moderate” in ceea ce priveste plata bonusurilor « spre exemplu, reducand suma din partea variabila a salariilor ».

Constituirea de rezerve robuste de capital de la ultima criza financiara le-a permis bancilor sa continua sa imprumute companiilor sumele necesare in aceasta perioada mai delicata din punct de vedere financiar. Este important ca bancile sa fie incurajate sa isi foloseasca capitalul pentru a se concentra asupra acestei sarcini principale de a imprumuta.

Vezi si:  Indatorarea tarilor europene: olandezii nu sunt atat de buni elevi pe cum par

BCE va reevalua « in cel de-al patrulea trimestru » necesitatea de a prelungi sau nu aceste recomandari. Conform specialistilor in domeniu, sectorul bancar european poate rezista acestei crize insa o deteriorare a situatiei ar provoca doar o diminuare semnificativa a capitalului bancilor necesitand « masuri suplimentare » din partea Statelor explica BCE in cadrul unui comunicat simultan distinct.

27,5 miliarde de euro din dividende nevarsate

Conform indicatiilor din luna martie, imediat dupa izbucnirea pandemiei, cele mai mari banci din zona euro au renuntat sa verse 27,5 miliarde de euro din dividende nevarsate conform unui studiu publicat in mai. Intre martie si mai economia europeana a avut parte de un soc din cauza pandemiei cu coronavirus care a paralizat pur si simplu productia in mai multe sectoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *