Home Banci Ucraina: Comisia Europeana si BCE au in vedere posibilitatea de a exclude Rusia din Swift
Banci

Ucraina: Comisia Europeana si BCE au in vedere posibilitatea de a exclude Rusia din Swift

Excluderea Rusiei din sistemul de mesagerie interbancara nu a fost pentru moment inclusa pe lista de sanctiuni decise joi de catre conducatorii G7. Problema gazului rusesc ramane un punct de dezacord intre europeni.

In timp ce presiunea pentru a exclude Rusia din sistemul de plata internationala Swift este din ce in ce mai accentuata, Comisia Europeana a declarat ca mai are nevoie de timp pentru a studia “fezabilitatea tehnica” conform precizarilor facute de Paolo Gentiloni.

Presiunea se accentueaza in Europa pentru a creste sanctiunile pentru Rusia, una din aceste sanctiuni fiind excluderea Rusiei din Swift, in ciuda reticentelor tarilor care se tem pentru aprovizionarile energetice precum Germania sau Ungaria.

In cadrul unui summit european, nu s-a gasit un acord pentru a recurge la aceasta masura financiara considerata maximalista in cadrul paletei de masuri punitive.

Pledam in favoarea unei excluderi a Rusiei din Swift, aceasta este declaratia cancelarului austriac Karl Nehammer, tara care cumpara 70-80% gaz din Rusia. Si Franta s-a declarat in favoarea unei excluderi. Unele state membre ale Uniunii Europene s-au declarat reticente in legatura cu aceasta excludere.
Nu ar trebui sa asteptam bombardamentele pe strazile din Kiev si cadavrele sa se inmulteasca pe trotuare, si-a aratat indignarea Ministrul Afacerilor Straine al Letoniei, Edgars Rinkevics.

300 de banci si institutii ruse membre

Vezi si:  Croatia, pregatita pentru a adopta moneda unica, din 2023

Swift, prescurtare de la Society For Worldwide Interbank Financial Telecommunication este o rotita esentiala in cadrul finantelor mondiale, una din cele mai importante retele de mesagerii bancare si financiare. Concret, acest sistem permite, spre exemplu, unei tari precum Germania sa isi regleze in mod electronic achizitiile de gaz rus, fara sa fie nevoita sa plateasca cash spre Gazprom. Rusia este a doua tara, dupa Statele Unite ale Americii, ca numar de utilizatori ai acestui sistem, cu numai putin de 300 de banci si institutii rusesti membre.

Sursa: https://icrc.icourban.com/crypto-https-www.lesechos.fr/finance-marches/banque-assurances/ukraine-pourquoi-exclure-la-russie-de-swift-divise-les-occidentaux-1389777

Arata prietenilor!
Vezi cele mai noi stiri financiare si economice pe capitalul.ro. Ramai la curent cu evolutia banilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *