Crédit Agricole SA in ochiul ciclonului Covid-19 si scandalului Wirecard
2 min readCrédit Agricole SA a fost nevoita sa treaca printr-un trimestru de soc, cel al pandemiei si al izolarii insa a reusit sa faca fata conform declaratiilor facute de Philippe Brassac, directorul general Crédit Agricole SA care a stiut sa faca fata acestei crize sanitare, afisand in cel de-al doilea trimestru al anului un beneficiu net apropiat de un miliard de euro precum si demonstrandu-si rezistenta in scandalul Wirecard, chiar daca una din filialele sale numara societeta germana printre clientii sai.
Pandemie, criza sanitara, criza economica, indemnizatie de pierderi de exploatari si scandal izbucnit cu Wirecard…toate acestea nu au reusit sa destabilizeze Crédit Agricole SA care a reusit sa scoata in al doilea trimestru al anului un profit mai scaut ca anul trecut insa aproape de un miliard de euro.
Acest rezultat depaseste in mod clar asteptarile analistilor si face din Crédit Agricole SA un membru cu drepturi depline in clubul restrans al bancilor europne care au reusit sa reziste in aceasta perioada mai dificila alaturi de rivala sa directa, BNP Paribas cu un profit care depaseste doua miliarde de euro.
La fel ca si concurentele sale, banca si-a estimat costurile de risc, adica suma proviziilor pentru a face fata unui eventual faliment si in cazul in care persoanele nu reusesc sa isi plateasca ratele in lunile martie sai aprilie, cele mai dficile de anul acesta. Proviziile au fost drept urmare dublate, se ridicau la 1,2 miliarde de euro in luna iunie, din care 3 sferturi, adica 908 milioane, au fost puse la rezerva doar de Crédit Agricole SA. Din aceasta suma, 667 milioane de euro sunt legate de pierderile deja constatate. Pierderile se leaga in egala masura de situatii de frauda uneori destul de vechi care au fost scoase la iveala de aceasta criza fara precedent.