Un dolar mai puternic: Impactul asupra importatorilor români și strategii de adaptare
3 min readO analiza realizata de Akcenta CZ, unul dintre cei mai importanți traderi de valută de pe piața cehă și din Europa Centrală, arata ca, in ciuda unei tendințe de scădere pe parcursul anului 2024, dolarul american a înregistrat o apreciere semnificativă în raport cu leul românesc și cu euro în ultima perioadă, iar după multe estimări, acest fenomen ar putea continua până la finalul anului.
Situația prezintă provocări semnificative pentru importatorii români, dar oferă și oportunități pentru cei care știu să le valorifice, sunt de parere expertii Akcenta.
Ce se întâmplă acum în piețele valutare?
Conform celor mai recente date din piețele valutare, asistăm la o continuare a tendinței de întărire a dolarului american față de euro. Euro s-a depreciat constant față de USD începând cu sfârșitul lunii septembrie, pierzând peste 3 la suta din valoare.
În a doua decadă a lunii octombrie, și mai ales după reuniunea de politică monetară a Băncii Centrale Europene din 17 octombrie, cursul de schimb a coborât sub nivelul de 1,09 USD/EUR, atingând chiar și valori apropiate de 1,08 USD/EUR, cele mai scăzute din august.
Specialiștii Akcenta estimează că euro va continua să se deprecieze, potențial atingând nivelul de 1,07 USD/EUR, în special dacă indicatorii economici din zona euro (precum indicele PMI și Ifo) vor dezamăgi în octombrie.
De ce crește dolarul american?
Contrar așteptărilor inițiale de slăbire a USD în al patrulea trimestru, moneda americană continuă să se aprecieze. Acest lucru se datorează în principal diferențelor în politicile monetare dintre BCE și Rezerva Federală a SUA, diferențialul de dobândă în favoarea dolarului ajungând acum la cel mai înalt nivel din mai 2023.
În plus, zona euro prezintă semne de încetinire economică, cu al doilea an consecutiv de contracție a celei mai mari economii din zonă – Germania. În același timp, inflația este în scădere, cu o perspectivă de creștere în următoarele luni. Prin comparație, economia din SUA se consolidează, înregistrând inclusiv o îmbunătățire a pieței muncii în septembrie.
Un alt motiv care stă în spatele întăririi monedei americane îl reprezintă noua scădere a ratelor cheie de către BCE. În ședința din 17 octombrie 2024, Banca Centrală Europeană (BCE) a redus ratele dobânzilor cu 25 de puncte de bază, noile rate în vigoare de la 23 octombrie 2024 fiind de 3,25% pentru rata dobânzii la facilitatea de depozit, 3,40% pentru rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare, respectiv 3,65% pentru rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală.
În continuare se anticipează o reducere suplimentară în acest an, posibil cu încă 25 de puncte de bază, la reuniunea BCE din decembrie.
Cum evoluează perechea USD/RON în 2024
“În 2024, perechea valutară USD/RON a experimentat o volatilitate semnificativă. În primele trei trimestre ale anului 2024, perechea USD/RON a fluctuat într-un interval larg, între 4,45 și 4,65 lei pentru un dolar. Cea mai mare volatilitate s-a înregistrat în aprilie, când datele economice surprinzătoare din SUA a dus la o apreciere bruscă a dolarului cu 3% într-o singură zi de tranzacționare, dar și în august 2024 când speculațiile legate de o posibilă intervenție a BNR pe piața valutară au cauzat o depreciere rapidă a dolarului cu 2,5% față de leu, urmată de o corecție în zilele următoare” – arata analiza Akcenta.
MM