Home Economie Zona euro: inflatie negativa in august, somaj in crestere in iulie
Economie

Zona euro: inflatie negativa in august, somaj in crestere in iulie

Inflatia in zona euro a trecut pe un teritoriu negativ in august, pentru prima data din anul 2016, in timp ce rata de somaj a crescut si ea in iulie in zona euro, dupa cum a indicat pe data de 1 septembrie Oficiul European al statisticilor.

In august, inflatia in zona euro se afisa la un indice de – 0,2% in timp ce in luna iulie afisa un indice de + 0,4%, conform unei prime estimari efectuate de Eurostat. Obiectivele BCE estimeaza o inflatie aproape de 2%, ceea ce ar fi optima pentru o crestere sanatoasa a economiei. O inflatie negativa reprezinta o sursa de nelinisti dearece nu face decat sa deschida portile deflatiei, o spirala negativa care nu face decat sa scada preturile tot mai jos.

Printre principalele cauze ale acestei inflatii negative se numara cresterea brusca a TVA-ului dar temporara in Germania, decisa de catre guvernul lui Angela Merkel pentru a relansa consumul precum si reducerile de vara al caror pret a scazut in mai multe randuri conform estimarilor lui Jack Allen-Reynolds, analist in cadrul Capital Economics.

Aceasta inflatie negativa, conform specialistilor, ar urma sa se mentina si anul viitor.

In luna iulie somajul a fost in crestere. Vestile in ceea ce priveste rata de somaj nu sunt deloc imbucuratoare, nu dupa masurile restrictive impuse de autoritati odata cu izbucnirea pandemiei cu coronavirus care a pus pe pauza intreaga economie o perioada lunga de timp. Economia inca nu a demarat la potential maxim.

Vezi si:  Se dă startul pentru Loteria Vizelor. Cum poţi ajunge legal în Statele Unite

Astfel, in luna iulie, rata de somaj se afisa la un nivel de 7,9% spre deosebire de 7,7% in iunie conform Eurostat care subliniaza faptul ca modul sau de calcul nu ii permite sa isi dea seama complet de consecintele izolarii.

Arata prietenilor!
Vezi cele mai noi stiri financiare si economice pe capitalul.ro. Ramai la curent cu evolutia banilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *