Taxa GAFA: esec rasunator pentru OCDE in urma negocierilor
2 min read
Negocierile pentru introducerea unei masuri de taxari comune pentru marile companii si societati din universal digital din 137 de tari din OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) au avut parte de un esec resunator.
Incepute in urma cu mai bine de un an, discutiile intre cei 137 de membri au esuat in mod oficial pe data de 12 octombrie. A fost fixata o data limita pentru finalul anului 2020 pentru gasirea unui acord comun. Paharul este pe jumatate plin: pachetul este aproape gata insa lipseste un acord politic conform declaratiilor facute de Pascal Saint-Amans, responsabilul de politica fiscala al OCDE.
Cu toate acestea, o “foaie de drum” a fost prezentata deja pe data de 14 octombrie Ministerului Finantelor din tarile din G20 cu scopul de a defini un viitor cadru de impozitare care evoca o dobanda fixa de 12,5%.
Pacaleala intre Franta si Statele Unite ale Americii
In luna iunie a acestui an, Statele Unite ale Americii au decis sa incheie brusc discutiile cu OCDE. Insa, pentru Thierry Breton, comisar European in cadrul pietei interne, era vorba doar despre o postura de negociere. Ca reactie, Franta si-a exprimat dorinta de a relua prelevarea si discutiile cu privire la o taxa pe care o suspendase pe durata negocierilor. Votata in iulie 2019, aceasta a fost supendata din cauza unor amenintari cu boicotarea a produselor frantuzesti de catre adminstratia Trump care refuza acest principiu. Negocierile incepute la inceputul anului cu Statele Unite ale Americii nu au ajuns la nicio concluzie.
La un moment dat, guvernul francez declarase ca va adduce o taxa GAFA pe cont propriu in cazul in care nu se va conveni nimic in cadrul Uniunii Europene. La nivel de UE se discuta impozitarea marilor companii de servicii IT acolo unde inregistreaza veniturile, nu unde au declarate sediile fiscal.