Coronavirus: Obligatiile angajatorului privind siguranta si securitatea la locul de munca
5 min readConform Legii nr 319/2006 privind securitatea si sanatatea la locul de munca, angajatorul are obligatia de a asigura sanatatea angajatilor. Acest lucru inseamna ca angajatorul are obligatia sa protejeze sanatatea angajatilor sai, sa ii instruiasca si sa le ofere orice informatie necesara pentru ca ei sa lucreze in conditii de siguranta si securitate. In plus, angajatorul este obligat sa ofere angajatilor sai echipamente de protectie.
Angajatul are dreptul sa refuze sa se prezinte la serviciu din cauza pandemiei?
Intrebarea pe care multi angajati si-o adreseaza zilele acestea, pe fondul pandemiei COVID-19, este daca au voie sa refuze sa se prezinte la locul de munca, daca angajatorul le cere acest lucru. Ad avocat, care ofera mai nou consultatie juridica online, ne-a ajuta sa raspundem la aceasta intrebare.
Avand in vedere obligatiile angajatorului mentionate in primul paragraf al articolului, acesta trebuie sa ia in considerare siguranta si protectia angajatilor sai. Daca ignora aceste obligatii si isi cheama in continuare angajatii la munca, acestia au dreptul sa nu se prezinte.
Dar ce inseamna indeplinirea obligatiilor de siguranta si securitate in timpul pandemiei coronavirus?
Angajatorul trebuie sa ofere angajatilor sai produse de igienizare, dezinfectanti, masti de protectie si orice alte echipamente necesare, in functie de specificul activitatii, mai ales daca este vorba despre un cadru ce presupune interactiunea cu mai multe persoane.
Daca angajatorul refuza sa-si duca la indeplinire aceste obligatii (adica, nu ofera masti de protectie angajatilor si nu le pune la dispozitie dezinfectant), atunci angajatul care se teme ca se poate infecta cu virusul SARS-2 COVID-19, poate parasi locul de munca, fara ca decizia lui sa atraga dupa sine o sanctionare penala, discriplinara ori patrimoniala.
Conform Constitutiei Romaniei, angajatorul are obligatia de a respecta drepturile fundamentale ale angajatilor sai si implicit dreptul la sanatate si securitate la locul de munca, de viata si integritate fizica si psihica. Cu toate ca acum este decretata starea de urgenta si unele drepturi fundamentale ale omului sunt limitate (cel mai evident fiind cel de libera circulatie), limitatea ori suprimarea unor drepturi fundamentale cum ar fi dreptul la viata sau sanatate, este interzisa in temeiul legii (vezi Noul Cod Civil).
Ce se intampla cu persoanele vulnerabile?
Angajatorul trebuie sa acorde o atentie deosebita persoanelor vulnerabile, predispuse la infectare. Aici vorbim despre femeile gravide, persoane in varsta de peste 60 de ani, angajati cu probleme de diabet sau afectiuni respiratorii.
Pentru a se asigura ca acestia nu sunt expusi riscului de contaminare, mai ales ca sunt vulnerabili, angajatorul trebuie sa-i protejeze in mod deosebit, chiar daca asta inseamna sa nu-i mai cheme la munca.
Totusi, se vor avea in vedere si circumstantele de lucru. De exemplu, daca aceste categorii de persoane care interactioneaza cu publicul, pot fi supuse unui risc crescut de contaminare, atunci angajatorul trebuie sa ia masuri rapide.
Ce presupune obligatia de protectie si securitate pe care o are angajatorul fata de angajatii sai?
Aceasta obligatie trebuie privita si din punct de vedere a riscului de contaminare care poate atrage dupa sine posibile accidente la locul de munca.
De exemplu, daca o persoana se infecteaza de coronavirus, ii poate infecta si pe ceilalti de la locul de munca sau pentru ca se simte rau se poate afla sub risc sporit de a fi victima unui posibil accident. Aceste riscuri pot atrage raspunderea civila a angajatorului in conditiile vatamarii unui angajat, daca daunele nu vor fi acoperite in totalitate de catre sistemul de asigurari sociale de stat.
Prin urmare, daca angajatorul obliga un angajat sa vina la serviciu, iar angajatul ajunge sa fie implicat intr-un accident din aceasta cauza, atunci angajatorul va avea obligatia de a plati integral prejudiciul adus angajatorului, cu exceptia cazului in care statul va opera aceasta plata.
Cu toate acestea, retineti ca starea de sanatate trebuie dovedita cu un certificat medical. Asta inseamna ca angajatul nu poate decide de capul sau sa nu se prezinte la locul de munca invocand o boala grava, daca nu justifica acest lucru printr-un certificat medical.
Ce pot face angajatorii pentru a evita o astfel de raspundere?
Pentru a evita aceste raspunderi, angajatorul trebuie sa se asigure ca bifeaza toate masurile pentru protectia si sanatatea angajatilor. O astfel de masura poate fi insasi scutirea angajatului de a veni la serviciu, in baza unui motiv bine intemeiat, cum ar fi faptul ca angajatul este o femeie care trebuie sa intre in contact cu multi clienti prin natura sarcinilor sale, este insarcinata, are probleme respiratorii si poate face dovada acestui lucru printr-un certificat medical etc.
De asemenea, angajatorii trebuie sa se asigure ca respecta masurile de securitate si de furnizare a echipamentelor de protectie necesare. In situatia in care aceste masuri nu sunt indeplinite cum se cuvine, angajatorul poate fi sanctionat cu amenda (contraventie), in baza Legii 319/2006. Daca se constata ca fapta sa face obiectul unei infractiuni, atunci inspectorii ITM si cei sanitari ai Ministerului Sanatatii Publice, pot sesiza mai departe organismele de urmarire penala.
In cazuri serioase, cand din cauza nerespectarii obligatiilor, angajatorul pune in pericol viata angajatului, acesta poate fi pedepsit cu inchisoare intre 1 – 2 ani ori cu amenda, in baza legii 319/2006, articolul 38.
Prin urmare, angajatorul are obligatia de a nu insista sa pastreze la locul de munca un angajat care ar putea fi pus in pericol in aceasta perioada. In caz contrar, fapta lui poate aduce atingere drepturilor fundamentale ale angajatului si poate declansa un abuz de drept.
Daca angajatorul insista sa va prezentati la locul de munca, nerespectand obligatiile sale pentru securitatea si protectia angajatilor, atunci decizia sa este nelegala si aveti dreptul sa o atacati in instanta.
Aveti mai multe intrebari despre pandemia de coronavirus si contractul de munca, raportul angajat – angajator, obligatiile angajatorului privind securitatea si siguranta la locul de munca sau alte chestiuni ce tin de dreptul muncii? Pentru consultatie juridica online, contactati Ad avocat.