Regele Charles va fi mai bogat decât mama sa

2 min read

Charles al III-lea, care va fi încoronat în data de 6 mai, dispune de o avere considerabilă, adăugând la moştenirea sa o parte din activele pe care le-a fructificat în calitate de prinţ, informează AFP.

După ce a intrat în posesia moştenirii de la mama sa, regina Elizabeth II, evaluată la 360 milioane de lire sterline, averea lui Charles al III-lea se va ridica la 600 de milioane de lire sterline, estimează cotidianul The Times.

Potrivit unui apropiat al familiei regale citat de cotidianul The Times, fostul prinţ de Wales a urmat o politică ambiţioasă de investiţii pentru a-şi reface averea după divorţul de Diana. Separarea de Diana l-a costat 17 milioane de lire sterline în 1996, însă Charles nu pleacă de la zero şi poate conta pe resursele Ducatului de Cornwall, de care beneficiază încă de la urcarea pe tron a mamei sale, în 1952, şi până la decesul acesteia din urmă, în 2022.

Acest patrimoniu a fost pus la punct în secolul XIV în ideea de a da o independenţă financiare moştenitorului regal. Concret, acesta din urmă nu deţine activele Ducatului de Cornwall dar primeşte profiturile generate până la urcarea pe tron.

Vezi si:  Prețul vaniliei poate crește din cauza futunilor din Madagascar

Pe lângă 260 de ferme, Ducatul de Cornwall deţine 52.450 de hectare de teren şi închiriază proprietăţi comerciale cu o valoare de 345 de milioane de lire sterline. Viitorul rege face turul fermelor pe care le închiriază celor care exploatează aceste ferme şi îi îndeamnă să folosească metode de agricultură durabilă. Charles a construit chiar şi un sat, Poundbury, în apropiere de Dorchester, unde şi-a pus în practică preferinţele sale în materie de arhitectură.

Sub conducerea lui Charles, patrimoniul Ducatului de Cornwall a crescut şi, potrivit celui mai recent raport anual, regrupează active cu o valoare de peste un miliard de lire sterline. În aceste condiţii, veniturile vărsate prinţului Charles s-au ridicat la 23 de milioane de lire sterline, adică o creştere de peste 40% de-a lungul ultimilor 15 ani.

Odată cu urcarea pe tron a lui Charles, aceste venituri vor reveni fiului său William.

Graţie unei vechi tradiţii care datează de mai multe secole şi care a fost confirmată în anii 1990 pentru a evita disoluţia patrimoniului regal, Charles „nu va plăti niciun impozit pe moştenire”, a precizat pentru AFP Geoff Kertesz, un avocat din Londra specializat pe patrimoniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *