Home Auto In maxim cinci ani, masinile electrice ar putea fi mai ieftine decat cele cu motor termic
Auto

In maxim cinci ani, masinile electrice ar putea fi mai ieftine decat cele cu motor termic

Masini electrice mai ieftine decat cele cu motor termic? Aceasta afirmatie pare putin credibila in ziua de azi insa, in 2027 ar putea fi o certitudine conform unui studiu efectuat de Institutul de Cercetare Bloomberg NEF.

Cu alte cuvinte, autorii acestui studio afirma faptul ca incepand cu anul 2025, masinile electrice vor fi mai ieftine decat masinile diesel precum modelele Kangoo si Berlingo. Acelasi lucru va fi valabil si pentru masinile pe benzina, asemeni celor mai recente Peugeot 308 sau Renault Megane-e. In 2027, citadinele vor fi mult mai ieftine.

100% vanzari electrice pana in 2035?
Pentru a explica aceasta scadere de pret, autorii cercetarii avanseaza un element principal: scaderea costului bateriilor. Scaderea costurilor este substantiala, de 89% intre 2010-2020. Aceasta diminuare va continua si in urmatorii ani cu preturi medii care vor ajunge de la 120 euro pe kWh in 2020 la 50 de euro in 2030. Volumul de productie va creste si el ceea ce explica in egala masura scaderea preturilor.

ONG-ul Transport& Environement este cel care a comandat acest studiu. Julia Poliscanova, directoarea acestei organizatii a dat urmatoarele precizari: vehiculele electrice vor fi o realitate pentru consumatori in urmatorii sase ani. Vor fi mai ieftine decat motoarele pe combustie. Vehiculele electrice nu sunt bune doar pentru climat si pentru leadershipul industrial al Europei ci si pentru economie.

Vezi si:  Daimler, DKV si T-Systems vor sa dezvolte un sistem european de taxe de drum

Conform directoarei, daca Europa vine cu politici incitative de genul: masinile si camionetele electrice pe baterie ar putea ajunge la 100% din vanzari pana in anul 2035, in Europa occidentala si meridionala, sansele de reusita sunt si mai mari.

Inainte de asta, industria va fi nevoita sa combata o opozitie destul de mare. Militantii si-au facut un obicei in a vandaliza statiile de incarcare. Altii adopta o strategie care consta pur si simplu in a ocupa locurile rezervate incarcarii masinilor electrice cu o masina cu motor termic.

Arata prietenilor!
Vezi cele mai noi stiri financiare si economice pe capitalul.ro. Ramai la curent cu evolutia banilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *