Criza semiconductorilor se poate amplifica

2 min read

Electronic circuit board with processor, close up.

Principalii doi furnizori ucraineni de neon, care produc circa jumătate din necesarul mondial al acestui material esenţial pentru producţia de semiconductori, şi-au suspendat activitatea în urma invaziei ruse în Ucraina, situaţie ce riscă să agraveze criza mondială de semiconductori deja existentă, relatează vineri Reuters.

Neonul pentru semiconductori este esenţial laserelor folosite la fabricarea cipurilor, iar un procent de circa 50% din acest material este furnizat pe piaţa mondială de companiile ucrainene Ingas şi Cryoin, potrivit unei estimări făcute de Reuters pe baza datelor companiei de studii de piaţă Techcet. Conform acestor date, consumul global de neon pentru producţia de semiconductori a fost anul trecut de circa 540 de tone metrice.

Cererea de semiconductori a depăşit deja oferta după ce pandemia COVID-19 a condus la o creştere a cererii pentru smartphone-uri sau laptopuri, unele companii din aceste domenii şi din altele, precum cel auto, fiind nevoite să-şi diminueze producţia.

Efectul întreruperii activităţii celor două companii ucrainene furnizoare de neon va depinde şi de stocurile de neon pe care le au producătorii de semiconductori. În Taiwan, care este principalul producător mondial de semiconductori, Ministerul Economiei a asigurat că există ”stocuri de siguranţă” de neon şi nu se întrevăd probleme pentru viitorul apropiat.

Vezi si:  Prima bautura energizanta realizata cu ajutorul Inteligentei Artificiale

Compania Ingas îşi are sediul în Maripol, oraşul-port de la Marea Azov înconjurat şi asediat acum de trupele ruse. Compania Cryoin se află la Odesa, oraş-port la Marea Neagră încă neafectat de lupte, dar ea a decis pe 24 februarie să-şi suspende activitatea de teama siguranţei angajaţilor. Pe lângă suspendarea producţiei, o altă îngrijorare este legată şi de riscul distrugerii echipamentelor şi instalaţiilor acestor companii din cauza luptelor.

Neonul, un gaz folosit şi la chirurgia oculară cu laser, mai este produs şi de China, unde însă preţurile au crescut semnificativ. Potrivit presei chineze, preţul neonului a crescut de la 400 de yuani/metru cub în octombrie la peste 1.600 de yuani/metru cub la sfârşitul lunii februarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *