COVID-19 va arunca economia globala in cea mai rea recesiune de la cel de-al doilea război mondial

6 min read

Socul rapid si masiv al pandemiei coronavirusului si al masurilor de oprire pentru a-l opri au aruncat economia globala intr-o contractie severa. Conform prognozelor Bancii Mondiale, economia globala va scadea cu 5,2% in acest an. Aceasta ar reprezenta cea mai mare recesiune de la cel de-al Doilea Razboi Mondial, cea mai mare fractiune din economii inregistrand scaderi ale productiei pe cap de locuitor incepand cu 1870, spune Banca Mondiala in iunie 2020 .

Activitatea economica dintre economiile avansate se va reduce la 7% in 2020, deoarece cererea interna si oferta, comertul si finantele au fost puternic perturbate. Se preconizeaza ca aceste piete emergente si economiile in curs de dezvoltare (EMDE) vor scadea cu 2,5% in acest an, prima lor contractie ca grup in cel putin saizeci de ani. Se preconizeaza ca veniturile pe cap de locuitor vor scadea cu 3,6%, ceea ce va atrage milioane de oameni in saracie extrema in acest an.

Lovitura se loveste cel mai tare in tarile in care pandemia a fost cea mai severa si unde se bazeaza foarte mult pe comertul global, turismul, exporturile de marfuri si finantarea externa. In timp ce magnitudinea intreruperii va varia de la o regiune la alta, toate EMDE-urile au vulnerabilitati care se maresc prin socuri externe. Mai mult decat atat, este posibil ca intreruperile in scolarizare si accesul la asistenta medicala primara sa aiba un impact durabil asupra dezvoltarii capitalului uman.

,,Aceasta este o perspectiva profund ingrijoratoare, cu criza care poate lasa cicatrici de lunga durata si va pune provocari majore la nivel mondial”, a declarat vicepresedintele Grupului Bancii Mondiale pentru Dezvoltare echitabila, finante si institutii, Ceyla Pazarbasioglu. ,,Prima noastra comanda de afaceri este sa abordam situatia globala de sanatate si de urgenta economica. Dincolo de asta, comunitatea globala trebuie sa se uneasca pentru a gasi modalitati de a reconstrui o recuperare cat mai puternica posibil pentru a impiedica mai multe persoane sa cada in saracie si somaj. ”

Conform prognozei de baza – care presupune ca pandemia scade suficient pentru a permite ridicarea masurilor de atenuare interna pana la jumatatea anului in economiile avansate si putin mai tarziu in EMDE, ca efectele deversare globale adverse se usureaza in a doua jumatate a anului si ca dislocarile pe pietele financiare nu sunt de lunga durata – se estimeaza ca cresterea globala va creste la 4,2% in 2021, in conditiile in care economiile avansate cresc 3,9%, iar EMDE recupereaza cu 4,6%. Cu toate acestea, perspectivele sunt foarte incerte si sunt predominante riscurile de dezavantaj, inclusiv posibilitatea unei pandemii mai lungi, a unei tulburari financiare si a retragerii de la legaturile comerciale si de aprovizionare la nivel mondial. Un scenariu de dezavantaj ar putea duce economia globala sa se micsoreze pana la 8% in acest an, urmata de o redresare lenta in 2021 cu putin peste 1%, cu productia EMDE contractandu-se cu aproape 5% in acest an.

Vezi si:  Icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Rohia, la Hramul bisericii “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Baia Mare

Se estimeaza ca economia Statelor Unite va contracta 6,1% in acest an, reflectand perturbarile asociate masurilor de control al pandemiei. Se estimeaza ca productia din zona euro va scadea 9,1% in 2020, deoarece focarele raspandite au influentat intens activitatea. Se preconizeaza ca economia Japoniei va scadea cu 6,1%, intrucat masurile preventive au incetinit activitatea economica.

,,Recesiunea COVID-19 este singura in multe privinte si este probabil cea mai profunda din economiile avansate de la cel de-al Doilea Razboi Mondial si prima contractie a productiei in economiile emergente si in curs de dezvoltare in cel putin sase decenii”, a declarat Banca Mondiala. Directorul de grup Ayhan Kose . ,,Episodul actual a cunoscut deja de departe cele mai rapide si cele mai abrupte scaderi ale prognozelor de crestere la nivel mondial. Daca trecutul este un ghid, pot exista in continuare reduceri de crestere in magazin, ceea ce implica faptul ca factorii de decizie pot fi pregatiti sa angajeze masuri suplimentare pentru sustinerea activitatii. ”

Sectiunile analitice din aceasta editie a perspectivelor economice globale abordeaza aspecte cheie ale acestui soc economic istoric:

Cat de adanca va fi recesiunea COVID-19? O investigatie a 183 de economii in perioada 1870-2021 ofera o perspectiva istorica asupra recesiunilor globale.
Scenarii posibilelor rezultate ale cresterii: Proiectiile de crestere pe termen scurt sunt supuse unui grad neobisnuit de incertitudine; sunt examinate scenarii alternative.
Cum agraveaza informalitatea impactul pandemiei? Consecintele asupra sanatatii si economice ale pandemiei sunt probabil mai grave in tarile cu o informalitate larga.
Perspective pentru tarile cu venituri mici: pandemia are un impact uman si economic puternic asupra celor mai sarace tari.
Implicatii macroeconomice regionale: Fiecare regiune se confrunta cu propriile sale vulnerabilitati fata de pandemie si declinul asociat.
Impact asupra lanturilor valorice globale: intreruperile lanturilor valorice globale pot amplifica socurile pandemiei pe pietele comerciale, productie si piete financiare.
Cicatrici durabile ale pandemiei: recesiunile profunde sunt susceptibile sa faca pagube pe termen lung investitiilor, sa erodeze capitalul uman prin somaj si sa catalizeze o retragere din legaturile comerciale si de aprovizionare la nivel mondial. ( Publicat 2 iunie )
Implicatiile petrolului ieftin: preturile scazute ale petrolului, care sunt rezultatul unei scaderi fara precedent a cererii, este putin probabil sa amortizeze efectele pandemiei, dar pot oferi un anumit sprijin in timpul recuperarii. ( Publicat 2 iunie )
Pandemia subliniaza nevoia urgenta de actiuni de politica economica in materie de sanatate, inclusiv cooperarea globala, pentru a-si amortiza consecintele, a proteja populatiile vulnerabile si a consolida capacitatile tarilor de a preveni si de a trata evenimente similare in viitor. Este extrem de important pentru economiile de pe pietele emergente si cele in curs de dezvoltare, care sunt deosebit de vulnerabile, sa consolideze sistemele de sanatate publica, sa abordeze provocarile pe care le prezinta informalitatea si plasele limitate de siguranta si sa adopte reforme pentru a genera o crestere puternica si durabila odata ce trece criza.

Vezi si:  A IV-a ediție a ”Zilelor Maramureșului – Haida, hai în Maramureș” va avea loc în perioada 8 – 13 mai 2018

O piata emergenta si economiile in curs de dezvoltare, cu spatiu fiscal disponibil si conditii de finantare accesibile, ar putea lua in considerare un stimul suplimentar daca efectele pandemiei persista. Acest lucru ar trebui sa fie insotit de masuri pentru a ajuta la restabilirea credibilitatii durabilitatii fiscale pe termen mediu, inclusiv cele care consolideaza cadrele fiscale, sporesc mobilizarea veniturilor interne si eficienta cheltuielilor si cresterea transparentei fiscale si a datoriilor. Transparenta tuturor angajamentelor financiare ale guvernului, instrumente similare datoriei si investitii este un pas cheie in crearea unui climat investitional atractiv si ar putea face progrese substantiale in acest an.

Descarcati raportul privind perspectivele economice globale din iunie 2020.

Perspective regionale:

Asia de Est si Pacific: Se estimeaza ca cresterea in regiune va scadea la 0,5% in 2020, cea mai mica rata din 1967, reflectand perturbari cauzate de pandemie. Pentru mai multe, consultati o privire de ansamblu regionala .

Europa si Asia Centrala: Se preconizeaza ca economia regionala se va reduce cu 4,7%, cu recesiuni in aproape toate tarile. Pentru mai multe, consultati o privire de ansamblu regionala .

Vezi si:  Turiştii români alocă între 100 şi 200 de lei pentru o noapte de cazare petrecută în ţară – studiu

America Latina si Caraibe: Socurile care decurg din pandemie vor duce la scaderea activitatii economice regionale cu 7,2% in 2020. Pentru mai multe, a se vedea prezentarea regionala .

Orientul Mijlociu si Africa de Nord: Activitatea economica din Orientul Mijlociu si Africa de Nord este prevazuta sa se reduca cu 4,2% ca urmare a evolutiei pietei si a pietei petroliere. Pentru mai multe, consultati o privire de ansamblu regionala

Asia de Sud: Proiectul economic in regiune se va contracta cu 2,7% in 2020, deoarece masurile de atenuare a pandemiei impiedica activitatea consumului si serviciilor si ca incertitudine cu privire la evolutia investitiilor private ale frisonului pandemic. Pentru mai multe, consultati o privire de ansamblu regionala .

Africa Sub-Sahariana: Activitatea economica din regiune se va contracta cu 2,8% in 2020, cea mai profunda inregistrata. Pentru mai multe, consultati o privire de ansamblu regionala .

Raspuns COVID-19 al Grupului Bancii Mondiale

Grupul Bancii Mondiale , una dintre cele mai mari surse de finantare si cunostinte pentru tarile in curs de dezvoltare, intreprinde actiuni largi si rapide pentru a ajuta tarile in curs de dezvoltare sa-si consolideze reactia pandemica. Sustinem interventiile de sanatate publica, lucram pentru a asigura fluxul de materiale si echipamente critice si ajutam sectorul privat sa continue sa functioneze si sa sustina locuri de munca. Vom implementa pana la 160 de miliarde de dolari in sprijin financiar pe 15 luni pentru a ajuta peste 100 de tari sa protejeze saracii si vulnerabili, sa sprijine intreprinderile si sa consolideze redresarea economica. Aceasta include 50 de miliarde de dolari noi resurse IDA prin subventii si imprumuturi extrem de concesionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *