Brexit: tensiunile revin la suprafata in Regatul Unit

2 min read

Cateva saptamani au trecut doar de la intrarea in vigoare a acordurilor cu privire la Brexit, insa se pare ca inca nu este totul reglat. In Irlanda de Nord si in Scotia in special…

In Irlanda problema cea mai mare este frontiera. Acum, delimitarea dintre Uniunea Europeana si Regatul Unit se afla pe mare, pentru a evita reintoarcerea unei bariere terestre intre Republica Irlanda si provincial britanica Irlanda de Nord, insa aceasta solutie nu a fost niciodata acceptata de catre unionistii care vor cu orice pret sa schimbe regulile. La inceputul lunii februarie 2021, grafitti de amenintare cu privire la personalul de la taxe au aparut pe peretii portului nord-irlandez Larne, regiune in care atmosfera este mai mult decat febrila.

Divortul dintre Londra si Bruxelles ar putea ameninta integritatea Regatului Unit. Nici in Scotia atmosfera nu este mai calma. Partidul independent SNP, favorit pentru alegerile din mai 2021, intentioneaza sa organizeze un referendum cu privire la independenta provinciei. Boris Johnson si-a exprimat deja opoizita in legatura cu un astfel de proiect. In ciuda izolarii, partizanii independentei raman extrem de motivati pentru a face campanie dupa cum a constatat si Marie Billon.

Vezi si:  Kremlinul anunță că va naționaliza un colos al aluminiului, pentru a-l salva în urma sancțiunilor americane. Compania stocheză surplusul în Siberia

In plus, pe fondul disputelor cu privire la tranferul unor vaccinuri in afara Uniuni Europene, Bruxelles a avertizat ca s-ar putea institui unele controale in porturile din Irlanda de Nord dar si in restul Marii Britanii. Boris Johnson a acuzat Uniunea Europeana de subminare a acordului Post-Brexit insa, ina celasi timp, Guvernul britanic a cerut Comisiei Europene sa prelungeasca pana in anul 2023 perioada provizorie, perioada care faciliteaza tranzitul dintre provincial Irlanda de Nord si restul Marii Britanii. Aranjamentele aplicate in prezent pentru supermarketuri si furnizori ar trebui prelungite cel putin pana pe data de 1 ianuarie 2023. Aceasta este cererea facuta de catre Michael Gove, ministrul pentru Politicile Cabinetului spre Maros Sefcovici, vicepresedinte al Comisiei Europene pentru Relatiile Interinstitutionale si Prognoza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *