conturi in euro

Scoaterea cardului bancar este pe cale de disparitie?

2 min read

Criza din domeniul sanatatii a accelerat dematerializarea metodelor de plata. Platile mobile cu ajutorul smartphone-urilor reprezinta in prezent peste 10% din platile locale cu cardul.

Albastre, aurii sau negre, cardurile bancare reprezinta 61,1% din platile fara numerar (cu exceptia numerarului), potrivit raportului 2023 al Observatoire de la sécurité des moyens de paiement, fata de 55% in 2019. Cu toate acestea, pretiosul dreptunghi de plastic paraseste din ce in ce mai rar portofelele consumatorilor.

„Covid a accelerat dematerializarea cardului bancar: il folosim din ce in ce mai mult pentru a plati, dar nu trebuie neaparat sa il purtam cu noi”, rezuma Yves Tyrode, Chief Digital and Payments Officer al Groupe BPCE.

Smartphone-urile si ceasurile conectate sunt adesea utilizate pentru plati. Numai platile mobile (Apple Pay, Samsung Pay etc.) vor reprezenta 10,1% din platile locale cu cardul in 2023, comparativ cu 1,2% in 2020. Este un proces simplu: odata ce cardul bancar a fost inregistrat in portofelul (portofelul electronic) smartphone-ului, tot ce trebuie sa faci este sa lansezi aplicatia si sa apropii dispozitivul de terminalul de plata pentru a plati.

Vezi si:  Europa: marile banci europene, penalizate in urma rezultatelor dezamagitoare

In plus, plata mobila nu este afectata de limita de 50 EUR pentru plata fara contact. „Este greu de intrecut plata mobila in ceea ce priveste experienta clientilor, cu exceptia poate a „smile to pay” oferita de Alipay si WeChat Pay in China”, noteaza Julien Maldonato, partener in industria financiara la Deloitte. Acesti giganti chinezi ai platilor ofera un sistem de recunoastere faciala care permite clientilor sa isi asocieze contul bancar cu fata lor, apoi sa plateasca uitandu-se la o camera din magazin.

Transferuri instantanee gratuite

Bancile tin cont, de asemenea, de expansiunea platilor mobile. La BoursoBank, „unul din cinci clienti noi nu cere un card fizic, cardul virtual este suficient pentru ei”, confirma Xavier Prin, directorul de marketing. La N26, o treime dintre clienti isi deschid un cont. Un biscuit, o valiza sau chiar bule de sapun: neobanca germana are mare grija de elementele vizuale de pe cardurile sale virtuale – acestea apar pe ecranul telefonului atunci cand clientul lanseaza aplicatia de plata.

Vezi si:  Groupama iese din aventura Orange

Sursa: https://www.lemonde.fr/argent/article/2024/10/19/sortir-sa-carte-bancaire-un-geste-en-voie-de-disparition_6355663_1657007.html

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *