Bancile europene continua sa prospere in Rusia, in ciuda promisiunilor de retragere

3 min read

In 2023, principalele institutii financiare occidentale inca prezente in Rusia au adus Moscovei taxe de peste 800 de milioane de euro. Este de patru ori mai mult decat inainte de razboi, potrivit Financial Times, care a facut calculele.

Profiturile celor mai mari sapte banci occidentale care mai opereaza inca in Rusia vor totaliza trei miliarde de euro in 2023. Adica de trei ori mai mult decat inainte ca armatele lui Vladimir Putin sa invadeze masiv tara. Nu numai ca bancile italiene UniCredit si Intesa Sanpaolo, cele germane Commerzbank si Deutsche Bank, cea maghiara OTP si, mai ales, cea austriaca Raiffeisen Bank nu au avut de suferit in urma sanctiunilor, dar profita de dificultatile pe care le intampina bancile rusesti in accesarea capitalului international pentru a prospera. Explozia profiturilor lor si impozitul exceptional pe profiturile exceptionale impuse de Kremlin anumitor companii a dus la venituri de 800 de milioane pentru statul rus in 2023, de patru ori mai mult decat in 2021.

Vezi si:  Europa: marile banci europene, penalizate in urma rezultatelor dezamagitoare

Numai Raiffeisen Bank International (RBI) reprezinta jumatate din aceste venituri fiscale. Cea de-a doua banca austriaca are cea mai mare prezenta in Rusia, in asa masura incat autoritatile americane au deschis o ancheta anul trecut. Cu toate acestea, site-ul sau web contine inca un comunicat de presa din martie 2023 in care isi ia „angajamentul de a-si reduce [activitatile] in Rusia (…) Toate optiunile sunt pe masa, inclusiv retragerea completa din tara”. In fila destinata investitorilor, insa, nu se mentioneaza nicio retragere. Dimpotriva, banca se lauda ca este „una dintre cele mai fiabile din Rusia” si ca pana la inceputul anului 2024 va avea un portofoliu de doua milioane de clienti in tara „carora le oferim in mod constant produse si servicii noi”.

Raiffeisen Bank, pe lista neagra a Kievului

Mai rau, la inceputul lunii aprilie, Raiffeisen Bank a publicat 2.400 de anunturi de angajare in Rusia, spunandu-le viitorilor candidati ca doreste sa „isi extinda semnificativ baza de clienti”. In urma dezvaluirilor din Financial Times si in fata controversei, banca si-a retras rapid anunturile, sustinand ca a folosit „formule vechi” care nu reflecta realitatea planurilor sale in Rusia. Banca austriaca se afla de mult timp in vizorul Kievului, care a plasat-o in fruntea listei sale negre a companiilor occidentale care colaboreaza cu Moscova.

Vezi si:  FED nu a luat o decizie privind viitoarea politică monetară

Un „name and shame” simbolic si lipsit de consecinte, dar care nemultumeste foarte mult conducerea bancii si autoritatile austriece. In decembrie 2023, Viena nu a acceptat sa semneze un nou pachet de sanctiuni impotriva Moscovei decat cu conditia ca Raiffeisen Bank sa fie scoasa de pe aceasta lista infama. Kievul s-a conformat, dar cateva saptamani mai tarziu a adaugat din nou banca austriaca pe lista neagra a „sustinatorilor razboiului”. In cele din urma, in martie 2024, sub presiunea Chinei, a Austriei si a Frantei (care doreau ca numele Leroy Merlin si Auchan sa fie eliminate), Ucraina a fost de acord ca lista neagra sa devina confidentiala.

Banca Centrala Europeana a cerut Raiffeisen Bank si gigantului bancar italian UniCredit sa se retraga sau cel putin sa isi reduca prezenta in Rusia. Daca nu se face nimic, aceasta ar putea impune in cele din urma amenzi bancilor in cauza.

Sursa: https://www.rfi.fr/fr/%C3%A9conomie/20240429-les-banques-europ%C3%A9ennes-continuent-de-prosp%C3%A9rer-en-russie-malgr%C3%A9-les-promesses-de-d%C3%A9sengagement

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *