In Europa, un puternic salt economic in al treilea trimestru
2 min read
Economia pe Vechiul Continent ramane totusi cu patru puncte deasupra nivelului din 2019. Spania incearca sa isi revina, deflatia ramane si somajul progreseaza.
Vestea buna este oferita de datele Eurostat, vineri, 30 octombrie: economia europeana a rezistat mult mai bine decat au prevazut specialistii. In al treilea trimestru al anului, saltul produsului intern brut (PIB) a fost de 12,7% in zona euro si de 12,1% in ansamblul Uniunii Europene.
Vestea proasta este ca acest lucru mascheaza o conjunctura inca extrem de slabita. In al treilea trimestru al anului, PIB-ul ramane cu aproximativ 4,3% inferior celui din anul 2019 in aceeasi perioada in zona euro (-3,9% pentru ansamblul Uniunii Europene). Altfel spus, economia europeana a recuperat putin, cam jumatate din terenul pierdut in timpul pandemiei cu coronavirus, in martie si in aprilie in special. Vechiul Continent se afla astfel intr-o situatie doar putin mai buna decat situatia in care se afla Statele Unite ale Americii a carui PIB in trimestrul trei al anului era inferior procentului de 2,9% decat cel din 2019.
Cifrele Eurostat ne ofera o a doua constatare: impactul este relativ similar intre toate tarile europene. In al treilea trimestru al anului, Germania – tara in care perioada de carantina a fost mai putin dura insa saltul nu atat de important – se afla intr-o scadere cu 4,2% spre deosebire de anul 2019, spre deosebire de 4,3% in Franta, 4,7% in Italia si 5,2% in Belgia. Singurul punct negru este Spania al carei economie ramane cu 8,7% inferioara aceleasi perioade din 2019. Tara este extrem de dependenta de turim si acesta a avut mult de suferit anul acesta din cauza pandemiei.
Semnale ingrijoratoare. Toate aceste date nu au bineinteles nicio incidenta asupra noii scufundari ale economiei in al patrulea trimestru. In unele tari s-a impus o noua perioada de izolare, chiar daca mai putin draconice decat in primavara. Uniunea Bancara prevede un PIB intre -1% si -2% pentru Franta in al patrulea trimestru si in jur de 0% pentru Germania. Insa, bineinteles, totul va depinde de evolutia pandemiei cu coronavirus.