Redresarea economica se va realiza mai incet decat s-a crezut
2 min read
Socul pandemiei asupra schimburilor mondiale ar trebui sa fie mai putin important decat s-a prevazut in 2020. Insa redresarea economica intampina greutati conform OMC.
Impactul crizei provocate de Covid-19 asupra comertului mondial a fost intr-un final mai putin important decat s-a prevazut. In aprilie, Organizatia Mondiala a Comertului stabilea o scadere de 12, 9% in ceea ce priveste volumul de schimburi pentru 2020. Scufundarea ar trebui sa se limiteze intr-un final la 9,2% conform ultimelor previziuni publicate marti, 6 octombrie. Relansarea va fi insa mult mai lenta, datorita conjuncturii economice incerte. Comertul Mondial ar trebui sa revina la nivelul la care a fost la inceputul pandemiei abia in anul 2022.
In al doilea trimestru al anului, in plina pandemie, in plina izolare a economiei mondiale, gura de aer a fost violenta. Comertul Mondial s-a scufundat intr-un procent de 14,3%, adica cea mai importanta scadere inregistrata vreodata intr-un singur trimestru de la aparitia acestor statistici, in 2005. Exportarile s-au scufundat in Europa (-24,5%) si in America de Nord (-21,8%) in timp ce Asia a rezistat destul de bine (-6,1%). Chiar daca OMS exclude din statisticile sale serviciile, estimeaza ca, comertul in acest sector a scazut cu pana la 23% de la debutul pandemiei.
O scadere cauzata in mare parte de pierderile inregistrate in sectorul turismului si in sectorul transportului aerian. Unele categorii de produse au fost mai afectate decat altele: este si cazul sectorului agricol care a inregistrat o scadere de pana la 5% in timp ce comertul cu hidrocarburi a scazut cu pana la 38% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Schimburile comerciale au cunoscut mai apoi o mica redresare in iunie si in iulie. Un dinamism pe care OMS il explica prin ridicarea unor restrictii.