Home Economie Redresarea economica se va realiza mai incet decat s-a crezut
Economie

Redresarea economica se va realiza mai incet decat s-a crezut

Socul pandemiei asupra schimburilor mondiale ar trebui sa fie mai putin important decat s-a prevazut in 2020. Insa redresarea economica intampina greutati conform OMC.

Impactul crizei provocate de Covid-19 asupra comertului mondial a fost intr-un final mai putin important decat s-a prevazut. In aprilie, Organizatia Mondiala a Comertului stabilea o scadere de 12, 9% in ceea ce priveste volumul de schimburi pentru 2020. Scufundarea ar trebui sa se limiteze intr-un final la 9,2% conform ultimelor previziuni publicate marti, 6 octombrie. Relansarea va fi insa mult mai lenta, datorita conjuncturii economice incerte. Comertul Mondial ar trebui sa revina la nivelul la care a fost la inceputul pandemiei abia in anul 2022.

In al doilea trimestru al anului, in plina pandemie, in plina izolare a economiei mondiale, gura de aer a fost violenta. Comertul Mondial s-a scufundat intr-un procent de 14,3%, adica cea mai importanta scadere inregistrata vreodata intr-un singur trimestru de la aparitia acestor statistici, in 2005. Exportarile s-au scufundat in Europa (-24,5%) si in America de Nord (-21,8%) in timp ce Asia a rezistat destul de bine (-6,1%). Chiar daca OMS exclude din statisticile sale serviciile, estimeaza ca, comertul in acest sector a scazut cu pana la 23% de la debutul pandemiei.

O scadere cauzata in mare parte de pierderile inregistrate in sectorul turismului si in sectorul transportului aerian. Unele categorii de produse au fost mai afectate decat altele: este si cazul sectorului agricol care a inregistrat o scadere de pana la 5% in timp ce comertul cu hidrocarburi a scazut cu pana la 38% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Schimburile comerciale au cunoscut mai apoi o mica redresare in iunie si in iulie. Un dinamism pe care OMS il explica prin ridicarea unor restrictii.

Arata prietenilor!
Vezi cele mai noi stiri financiare si economice pe capitalul.ro. Ramai la curent cu evolutia banilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *