China interzice exportul celor mai avansate tehnologii pentru productia de panouri solare

2 min read

La inceputul lunii februarie, China a interzis exportul in afara teritoriului sau a unor tehnologii-cheie utilizate in fabricarea panourilor solare. Aceste masuri au fost luate pentru a-si mentine pozitia de lider mondial in productia de componente esentiale pentru modulele fotovoltaice.

Zece ani de dispute cu SUA

Regatul Mijlociu este principalul producator mondial de panouri solare. In prezent, companiile chineze produc 80% din stocul international. Este o situatie neplacuta pentru Washington, care a crescut tarifele pentru acest tip de produse inca din 2011 pentru a reduce importurile din China.

Confruntate cu actiunile guvernului american, companiile chineze s-au mutat in Taiwan, inainte ca aceasta tara sa fie si ea lovita de sanctiunile Unchiului Sam. Apoi s-au mutat in Cambodgia, Malaezia, Vietnam si Thailanda. Ca raspuns, administratia Biden a anuntat in iunie anul trecut ca tarifele vamale vor fi ridicate pentru aceste patru tari pentru urmatoarele 24 de luni.

Vezi si:  Ant Group lanseaza o inteligenta artificiala dedicata finantelor

Masuri de mentinere a pozitiei de lider pe piata panourilor solare

Pentru a pedepsi companiile care au fugit de pe teritoriul sau pentru a evita costurile mai mari, Ministerul Comertului si Ministerul Stiintei si Tehnologiei din China au pus in vigoare o lege care interzice exportul de tehnologii si materiale necesare pentru fabricarea panourilor solare. Printre acestea se numara siliciul mare, siliciul negru si siliciul turnat.

In acest fel, Beijingul impiedica companiile care s-au stabilit in alte tari cu masinile lor sa obtina piese de schimb si chiar asistenta tehnica in China continentala. Dupa cum a relatat AsiaTimes, Song Hao, vicepresedinte adjunct al GCL Technology, un furnizor de semiconductori pentru industria solara, explica faptul ca, desi interdictia de export „impiedica companiile chineze sa se extinda in strainatate”, aceasta „nu ar inabusi exportul produselor lor din China”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *