conturi in euro

Tipuri de elevatoare auto și cum îl alegi pe cel potrivit pentru tine

4 min read
laurel-and-michael-evans-c-KDq7nxVdQ-unsplash

Elevatoarele sunt folosite zilnic în fiecare atelier auto. Înainte ca un proprietar de atelier să facă o achiziție, acesta ar trebui să analizeze cu atenție ce cerințe trebuie să îndeplinească platforma de ridicare – de la tipul de lucru până la vehiculul ridicat.

Pentru că nu există un model pentru toată munca. Investiția într-un lift pentru vehicule trebuie să fie bine gândită, la urma urmei este o achiziție pe termen lung care este asociată cu costuri de achiziție, instalare și operare care nu sunt deloc neglijabile.

Multe tipuri diferite de ascensoare au anumite avantaje și dezavantaje de care ar trebui să fii conștient. Devine clar că nu există o soluție „unică pentru toate”.

Tipuri de elevatoare

Se face o distincție de bază între: ascensor cu o coloană, ascensor cu 2 coloane, ascensor cu 4 coloane, ascensor tip foarfecă și ascensor mobil. În plus, platformele cu acționare electromecanică sau hidraulică pot fi împărțite în supraterane sau subterane.

Clasicul – elevator cu 2 coloane – îndeplinește deja o mare parte din cerințele muncii de zi cu zi în atelier, este relativ ieftin de cumpărat și instalat, dar poate fi nepotrivit pentru anumite lucrări. Dacă, de exemplu, interiorul vehiculului trebuie să fie ușor accesibil pentru mecanic în timp ce se află în atelier sau partea laterală a vehiculului trebuie să fie accesibilă, acest elevator își atinge limitele.

Vezi si:  Cum intentioneaza Tesla sa bulverseze inca o data piata autovehiculelor

Cum alegi elevatorul potrivit?

Ar trebui efectuată o analiză precisă pentru a determina ce vehicule urmează să fie ridicate. Între timp, gama largă de vehicule de la cea mai mică mașină până la transportorul de 3,5 tone în versiunea lungă înseamnă că până și cea mai universală platformă de ridicare își atinge rapid limitele.

Mai ales că platforma de ridicare cu sarcini mai mari poate deveni rapid destul de scumpă. În multe cazuri, variabilitatea și extensia brațelor de susținere sunt mai decisive decât capacitatea de încărcare pentru a putea ridica tipurile de vehicule respective. Mulți furnizori oferă accesorii pentru aceasta.

Dacă există posibilitatea utilizării unui model cu panou de comandă pe ambele coloane, acest lucru poate economisi mult timp și energie.

Instalare sub pământ și deasupra solului

Probabil cea mai elegantă soluție este un lift prin pardoseală. Vehiculul este liber accesibil din toate părțile, iar locul de muncă arată întotdeauna curat și ordonat. Cu toate acestea, acest tip de platformă de ridicare este, de asemenea, cel mai costisitor de cumpărat și, mai ales, de instalat, deoarece adesea sunt necesare lucrări de fundație mai complexe.

Acest lucru limitează și locul de utilizare. Nu este posibil peste tot, chiar dacă anumite platforme de ridicare cu stâlpi telescopici sau substructură jgheab pot reduce adâncimea de instalare. Pe de altă parte, platformele de ridicare montate pe suprafață pot fi instalate relativ ieftin în aproape orice locație.

Vezi si:  Renault, interesat de colaborare în Coreea de Sud

Platforme mobile de ridicare

Pe lângă instalația fixă, există și opțiunea de a asigura un alt loc de muncă în scurt timp cu platforme mobile de ridicare. Pentru că, chiar și pentru reparații minore, montatorul trebuie de obicei să ridice mașina. Când vine vorba de platforme mobile de ridicare, piața are un număr mare de modele cu diferite înălțimi de ridicare.

Dacă autovehiculul trebuie să fie ridicat doar cu o osie, atelierul poate reveni la modele foarte compacte. În plus, există și modele care fac posibilă ridicarea completă a vehiculului la o înălțime normală de lucru.

În orice caz, este important să reții că platformele mobile de ridicare cu o ridicare mai mare de un metru trebuie să respecte instrucțiunile mașinii. Ceea ce trebuie luat în considerare poate fi căutat în broșura pentru ascensoare pentru vehicule.

Ascensoarele hidraulice sunt mai rentabile

Cu toate acestea, costurile ieftine de achiziție și instalare nu sunt totul. Platformele cu ax electromecanice sunt adesea accesibile. Pe termen lung, însă, pot deveni rapid mai scumpe decât omologii lor hidraulici. Pe deoparte, acest lucru se datorează costurilor de energie de obicei mai mari și uzurii axului și piuliței de ridicare.

Vezi si:  Noul Duster, criticat de Clarkson: A fost făcut din cutii reciclate de CD-uri

Nu trebuie neglijate costurile mai mari ale timpului de lucru, care pot face rapid tipul de scenă neatractiv. Platformele hidraulice au de obicei o viteză de lucru mai mare la ridicare și coborâre și, prin urmare, au și un avantaj de cost pe termen lung.

Tocmai pentru că o platformă de ridicare este de obicei o achiziție pentru o perioadă mai lungă de timp, acest factor trebuie să fie luat în considerare.

Liftul cu patru coloane și cel tip foarfecă

Ascensoarele cu patru stâlpi sunt adesea folosite pentru alinierea roților. Spre deosebire de un lift foarfecă, carosabilul este întotdeauna suspendat drept datorită construcției din oțel, deoarece coloanele sunt fixate când se atinge înălțimea de lucru.

La modelele de scenă fără fixare, există posibilitatea – mai ales la vehiculele mai grele – ca greutatea să apese șina la capete și să o îndoaie ușor, ceea ce poate distorsiona rezultatul măsurării.

Întreținere, testare și obligații

Cu toate acestea, problema nu va fost rezolvată prin simpla achiziție a unei platforme de ridicare. De asemenea, trebuie respectate anumite reguli, reglementări și intervale de inspecție. În plus, angajații trebuie instruiți în mod regulat cu privire la utilizarea în siguranță a platformei de ridicare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *