De ce alegerea lui Donald Trump va afecta masinile electrice, dar nu si Tesla?

2 min read

Viitorul presedinte american pune sectorul in dificultate. Elon Musk ramane calm.

Pe hartie, alegerea lui Donald Trump este o lovitura foarte dura pentru masinile electrice. Republicanul a avertizat ca va elimina un credit fiscal de 7 500 de dolari si toate celelalte stimulente fiscale pentru vehiculele ecologice. Este o perspectiva care ii face pe toti producatorii de automobile sa se panicheze putin. Dar Tesla si Elon Musk raman surprinzator de optimisti. Iata cateva explicatii.

Panica la Bursa

Joi, 14 noiembrie, in urma publicarii acestor informatii, investitorii au intrat in panica. Preturile actiunilor Rivian, Lucid si chiar Tesla au scazut brusc.

De fapt, majoritatea producatorilor auto americani raman dependenti de acest ajutor finantat de stat. In cazul in care aceste masuri vor fi puse efectiv in aplicare, este un pariu sigur ca vanzarile lor vor fi grav afectate. Dar in acest climat de defetism, atitudinea Tesla si a conducerii sale este surprinzatoare.

Vezi si:  Volkswagen si-ar dori sa se separe de Bugatti

Elon Musk a fost un sustinator atat de puternic al candidaturii lui Donald Trump, incat multi observatori s-au intrebat de ce presedintele ales ar lua o decizie atat de nefavorabila pentru noul sau prieten.

Colaboratorii sefului Tesla au indicat ca aceste decizii vor fi deosebit de devastatoare pentru concurenta, in timp ce efectul va fi minim pentru producator. Elon Musk insusi a facut aceeasi remarca in iulie anul trecut. El a declarat ca: „Dar, pe termen lung, cred ca probabil va ajuta Tesla”.

Va fi Tesla intr-adevar crutata?

In mod clar, Tesla este inaintea jocului pe piata sa si este chiar capabila sa poarte un razboi al preturilor care ii afecteaza pe noii intrati. Ca urmare, noii intrati au o marja destul de stransa, care va fi direct afectata de reducerea subventiilor la cumparare.

In timp ce pierderea creditului fiscal pentru vehiculele electrice poate afecta, de asemenea, cererea de marja in SUA, aceasta va permite Tesla sa respinga mai bine concurenta din Detroit (unde se afla producatorii auto traditionali, n.r.), deoarece pretul, scara si domeniul de aplicare palesc in comparatie cu restul industriei auto odata ce creditul fiscal pentru vehiculele electrice va disparea.

Vezi si:  Înmatriculările de mașini noi au crescut în România

Nu toata lumea este de acord. The Verge considera, de exemplu, ca masurile fiscale pe care Donald Trump le-ar putea lua si cresterea tarifelor ar putea provoca perturbari economice si politice majore care ar avea un impact de durata asupra industriei auto in ansamblu. Tesla nu ar fi o exceptie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *