conturi in euro

Ce este vitiligo și cum poate fi acesta gestionat?

3 min read
pexels-armin-rimoldi-5304052

Vitiligo este o afecțiune dermatologică manifestată prin decolorarea unor zone ale pielii, putând afecta orice parte a corpului. La momentul actual vitiligo nu poate fi complet vindecat, însă există o serie de proceduri prin care efectele acestuia pot fi gestionate. Citește în continuare și află de ce apare vitiligo și ce metode de tratament există.

Care sunt cauzele vitiligo?

În vitiligo, pielea devine mai albă și își pierde culoarea caracteristică din cauza distrugerii melanocitelor, celule care produc melanina, pigmentul pielii. Cauza exactă a distrugerii melanocitelor nu a fost încă elucidată, însă există câteva teorii în acest sens. Printre posibilele cauze se numără:

  • Genetica – aproximativ 20% dintre pacienții diagnosticați cu vitiligo au o rudă de gradul întâi care suferă de aceeași afecțiune;
  • Răspunsul imun exagerat – sistemul imunitar responsabil de apărarea organismului percepe melanocitele ca fiind străine și le atacă;
  • Stresul oxidativ – expunerea la radicali liberi și dezechilibrul dintre aceștia și moleculele antioxidante pot conduce la vitiligo;
  • Factorii de mediu – de exemplu stresul, emoțiile puternice, arsurile solare, expunerea la substanțe chimice [1].
Vezi si:  Scleroza la vârstnici: tratament și îngrijire

Cât de des este întâlnit vitiligo?

Aproximativ 2% din populație are vitiligo, iar incidența nu favorizează vreunul dintre sexe. În ceea ce privește vârsta de debut, în general vitiligo apare în adolescență și tinerețe, între 10 și 30 de ani. În majoritatea cazurilor afecțiunea este diagnosticată înainte de 40 de ani.

Cum se manifestă vitiligo?

Pierderea pigmentului apare de obicei brusc pe mai multe zone ale corpului. După apariția petelor albe, este posibil ca dimensiunea acestora să se stabilizeze, iar ulterior după un timp să devină mai mari. Pot exista cicluri de depigmentare și stabilitate de-a lungul timpului.

Cel mai frecvent vitiligo afectează zone precum:

  • Pliurile pielii (axila);
  • Zone care au fost supuse traumatismelor în trecut;
  • Zone expuse la soare;
  • În jurul nevilor pigmentari (alunițe);
  • În jurul cavităților;
  • Mucoasele [2].

Cum se poate trata?

Vitiligo nu este numai o afecțiune cosmetică, ci poate avea implicații importante asupra sănătății. Pielea depigmentată este mult mai sensibilă la acțiunea radiațiilor solare, iar la nivelul zonelor decolorate pot apărea arsuri solare severe. Din acest motiv, este important să folosești produse cu factor de protecție, în special pe zonele afectate de vitiligo.

Vezi si:  Razboiul din Ucraina: Kievul acuza Moscova ca ia Belarusul “ostatic nuclear”

Printre opțiunile terapeutice se numără fototerapia cu lumină UVB sau UVA ce poate repigmenta parțial pielea. Pentru pacienții care nu se simt confortabil cu aspectul zonelor decolorate, există diferite produse cosmetice colorate și produse de machiaj care să ascundă zonele respective.

Depigmentarea poate fi utilizată la persoanele care prezintă suprafețe decolorate mari. Procedura presupune deschiderea culorii pielii neafectate de vitiligo pentru a micșora contrastul cu zonele decolorate [1].

 

În concluzie, vitiligo este o afecțiune a pielii ce conduce la apariția unor zone depigmentate. Cauzele nu sunt cunoscute cu exactitate, iar vindecarea completă nu este posibilă. Nu ezita să discuți cu medicul dermatolog despre orice întrebare ai în legătură cu această afecțiune.

Surse informative

  1. Brazier, Yvette, and Stephanie Wright. “Vitiligo: Symptoms, Causes, and Treatments.” Medical News Today, MediLexicon International, 27 June 2022, www.medicalnewstoday.com/articles/245081.
  2. Stöppler, Melissa Conrad. “Vitiligo: Symptoms, Causes, Treatments.” WebMD, 26 Apr. 2022, www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/vitiligo-common-cause-loss-skin-pigment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *