Wiz, start-up-ul care a refuzat preluarea de catre Google, trece la o viteza superioara
2 min readEste din ce in ce mai probabila intrarea pe bursa a specialistului in securitate cibernetica bazata pe cloud.
Wiz, start-up-ul care a tinut prima pagina a ziarelor prin atragerea unui interes puternic din partea Google, este in negocieri pentru a-si vinde actiunile existente la o evaluare de pana la 20 de miliarde de dolari. Este acesta un semn ca societatea are in vedere un IPO in viitorul apropiat? Foarte probabil…
O crestere nebuna
In urma tranzactiei, actionarii actuali ai Wiz, inclusiv mai multe firme de capital de risc importante, ar urma sa vanda participatii in valoare de 500 pana la 700 de milioane de dolari.
Infiintata in 2020, compania start-up ajuta furnizorii de servicii cloud sa isi securizeze infrastructurile. Intr-un moment in care piata cloud computing explodeaza, atacurile cibernetice reprezinta o preocupare crescanda pentru actorii sai, care apeleaza din ce in ce mai mult la acest tip de solutii. De aici si recenta propunere din partea Google, care a facut demersuri pentru a achizitiona Wiz pentru 23 de miliarde de dolari. Aceasta ar fi devenit cea mai mare preluare din istoria companiei din Mountain View.
Oferta sa a fost justificata: cresterea start-up-ului de la crearea sa a fost impresionanta. Dupa 19 luni de existenta, aceasta a realizat vanzari anuale de 100 de milioane de euro, care vor ajunge la 350 de milioane de euro pana in 2023. Anul acesta, Wiz a strans 1 miliard de dolari pentru o evaluare de 12 miliarde de dolari. Aproape nimeni nu se descurca mai bine in 2024, in afara de companiile care activeaza in domeniul inteligentei artificiale generative (AI).
Wiz pune ochii pe piata bursiera
In cele din urma, insa, Wiz a decis sa nu raspunda gigantului web. Chiar inainte de acest episod, compania planuia deja sa intre pe bursa… iar vanzarea actiunilor sale este un semnal puternic in aceasta directie. Tranzactia va permite companiei sa isi dubleze aproape evaluarea fata de luna mai, ceea ce ar trebui sa ii dea incredere in rezultatele sale in cazul in care va fi listata.
Wiz a considerat ca ar putea fi mai valoroasa ca societate publica. De asemenea, se temea de un proces lung de aprobare a reglementarilor daca dadea unda verde Google. In SUA, ca si in Europa, autoritatile de reglementare sunt mult mai reticente fata de megafuziunile care implica GAFAM-uri.
Alegand aceasta cale, Wiz isi pastreaza independenta si capacitatea de a-si urmari propria strategie de crestere. De asemenea, ar putea strange noi fonduri direct de la investitori.
Compania lucreaza cu gigantii cloud Microsoft si Amazon. Printre alti clienti se numara BMW, Colgate-Palmolive, Chipotle, Fox, LVMH, Morgan Stanley, Mars, Salesforce, Snowflake si Slack. Un catalog remarcabil, mai ales daca ne gandim ca are doar patru ani vechime.
Sursa: https://www.presse-citron.net/wiz-la-start-up-qui-a-refuse-le-rachat-de-google-passe-a-la-vitesse-superieure/