conturi in euro

Pretul energiei: cum abordeaza guvernele din Europa aceasta criza

2 min read

Cum incearca diferitele guverne europene sa isi protejeze consumatorii de explozia preturilor la energie? Cresterea facturilor la energie a consumatorilor a devenit rapid o miza politica si asta nu doar la noi in tara ci in intreaga Europa. Cauzele acestei crize sunt diverse: politici climatice cu viziuni utopice, lipsa de investitii in industria combustibililor fosili, prea putin contracte de aprovizionare cu gaz pe termen lung si la pret fix.

O statistica recenta scoate in evidenta aceasta criza: 57,5% din consumul de energie primara din Europa in 2020 era importat si principalul furnizor era Rusia. Dependenta de importuri face economia europeana vulnerabila in fata numeroaselor fluctuatii de pret al combustibilului fosil pe piata mondiala.
Cum incearca diferitele guverne europene sa isi protejeze consumatorii de explozia preturilor la energie?

In Spania. Gazul reprezinta aproape un sfert din mixul energetic al tarii ceea ce explica de ce Spania a fost una din cele mai afectate tari din cauza exploziei preturilor la gaz. Guvernul spaniol a luat masuri importante pentru a atenua aceasta cerestere a preturilor: reducerea impozitelor, reducerea TVA-lui de la 21% la 10% si reducerea taxei de electricitate de la 5,111% la 0,5%.

Vezi si:  De ce sa investesti in imobiliare in 2020?

In Polonia. In Polonia, TVA-ul pentru produsele alimentare si gazul natural a fost redus la 0% timp de sase luni incepand cu februarie 2022. Aceasta masura se adauga primului pachet anti-inflationist care a redus in egala masura taxele la carburant, al energiei si peretul la gaz, protejand astfel consumatorii de fluctuatiile de pret de pe piata.

In Ungaria. Costul consumului de energie nu a crescut in Ungaria datorita unei masuri preexistente care a impus reducerea costurilor serviciilor publice inca din 2013. Din 2021, pretul carburantilor in Ungaria a fost in mod oficial plafonat. Pana in data de 15 mai, guvernul maghiar a fixat pretul benzinei si motorinei la 1,34 euro pe litru.

Sursa: https://www.latribune.fr/opinions/tribunes/prix-de-l-energie-comment-les-gouvernements-de-toute-l-europe-abordent-la-crise-912987.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *