Poporul vrea caderea regimului: mii de persoane manifesta impotriva regimului dupa exploziile de la Beirut

2 min read

Dupa exasperare, furie. Sub un hashtag „hang up the nooses”, mii de libanezi au iesit in strada, sambata, 8 august, pe strazile din Beirut pentru a-si exprima furia fata de clasa politica considerata responsabila pentru exploziile care au provocat moartea a 150 de persoane si ranirea a 6000 de persoane.

Sambata dupa-amiaza, manifestantii s-au aduant in Piata Martirilor, epicentrul traditional al manifestarilor, avand drept principal cuvant de ordine „Ziua Judecatii”. Ghilotine din lemn au fost instalate peste tot pe strazi si unii manifestanti au fluturat franghii, cu un nod la capatul acestora. Poporul vrea caderea regimului au scandat acestia si au cerut plecarea „asasinilor”.

Unii manifestanti au scandat „razbunare, razbunare, pana la caderea regimului”, unii purtau masca, altii drapele sau poze cu victimele exploziei. Fortele de ordine au incercat sa impiedice unele grupuri sa avanseze spre Parlament.

Pe strazile adiacente, fortele de ordine au fost nevoite sa apeleze la gaz lacrimogen si manifestantii au raspuns aruncand cu pietre. Unii manifestanti au lansat proiectile spre politistii care incercau sa formeze un lant uman spre strada care duce la Camera Deputatilor. Numeroase ambulante au sosit la fata locului. Un adolescent a fost victima unei neplaceri dupa ce a inhalat gaz lacrimogen. Patrulele militare au fost in egala masura trimise la fata locului.

Vezi si:  Donald Trump mai are la dispozitie 100 de zile pentru a-si relansa campania inainte de alegerile prezidentiale

Ministere ocupate. La sfarsitul zilei, manifestantii au reusit sa intre in interiorul Ministerului Afacerilor Externe. Aceasta intrare, difuzata in direct la televiziune, a socat un numar mare de locuitori. Manifestantii au declarat ca Ministerul Afacerilor Externe este cartierul general al Revolutiei si au proclamat orasul Beirut capitala Revolutiei. Conform jurnalistilor aflati la fata locului, manifestantii au fost trimisi spre casele lor abia spre seara de fortele de ordine.

La inceputul serii, politia libaneza a declarat ca un poltist a fost ucis in incercarea de a ajuta persoanele aflate in hotelul Le Gray.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *