Home International Economia Chinei in curand in centrul lumii, SUA sub presiune
International

Economia Chinei in curand in centrul lumii, SUA sub presiune

Odata cu Parteneriatul regional economic global (RCEP), China ar trebui sa devina principala economie mondiala si asta mai repede decat s-a prevazut.
China ar trebui sa devina in curand principala putere economica a planetei. Dupa un salt impresionant al PIB-ului din 1980 incoace, deja se vorbeste despre PIB PPA (produs intern brut exprimat in paritatea puterii de cumparare).

Si, dupa ce a reusit sa gestioneze destul de bine criza sanitara, Imperiul de Mijloc pare sa se numere printre castigatorii in ceea ce priveste reluarea economiei mondiale. Pe termen mediu, ar putea deveni rapid principala economie mondiala (in termeni de PIB de data aceasta). Mai ales ca semnatura atat de asteptata pentru a incheia acest parteneriat (8 ani de negocieri) – cel mai vast acord de liber schimb din lume, promovat de China -intre Imperiul de Mijloc, Japonia si alte 13 tari din Asia si din Pacific ar trebui sa stimuleze in egala masura dezvoltarea tarii.

In timp ce restul tarilor care au semnat pentru acest parteneriat continua sa lupte impotriva crizei provocate de Covid-19, RCEP ar putea contribui la atenuarea costurilor provocate de aceasta pandemie care a pus la pamant economia mai multor tari din lume.

Acordul consacra cel mai mare bloc comercial din lume, acoperind o piata de 2,2 miliarde de persoane si o productie mondiala de 26.200 de miliarde de dolari. Acest procent reprezinta aproximativ 30% din populatia si din PIB-ul planetei si 32,5% din investitia mondiala.

Vezi si:  Ministrul Apararii din UK acuza Rusia ca a ucis un cetatean britanic pe teritoriul Marii Britanii

Pentru Donald Trump, care in ultimii ani a dus un veritabil razboi comercial, atacand marile puteri din Asia, semnarea acestui partneriat reprezinta un revers. Nasterea acestui nou bloc este semnul reintoarcerii la mondializare dupa 4 ani in care America s-a aflat la conducere. Primul ministru chinez a tinut sa salute imedia aceasta victorie impotriva protectionsimului.

Arata prietenilor!
Vezi cele mai noi stiri financiare si economice pe capitalul.ro. Ramai la curent cu evolutia banilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *