Rețelele electrice ale Ucrainei și Moldovei, conectate la cea europeană
2 min readReţeaua electrică a Ucrainei este de acum conectată la reţeaua europeană, a anunţat miercuri ministrul francez al tranziţiei ecologice, Barbara Pompili, a cărei ţară asigură preşedinţia rotativă a Consiliului UE, relatează AFP.
„Ne-am angajat, aşa că am făcut-o: reţeaua electrică ucraineană, care funcţiona de la începutul războiului în mod izolat, este conectată din această dimineaţă la reţeaua europeană”, a scris pe Twitter ministrul, responsabil şi de domeniul energiei.
Uniunea Europeană analiza în ultima perioadă o solicitare urgentă a Ucrainei pentru această sincronizare a reţelelor electrice, care facilitează schimburile între ţări şi permite să se depăşească mai uşor o problemă de aprovizionare cu electricitate în una dintre ele.
„Ucraina a devenit membră a uniunii energetice europene”, a scris la rândul său pe Twitter preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. „De acum, electricitatea ucraineană circulă în Uniunea Europeană şi invers”, a subliniat el.
Ucraina era conectată la reţeaua electrică rusă până la invadarea sa şi a funcţionat apoi autonom.
Reţeaua electrică a Republicii Moldova a fost de asemenea conectată la reţeaua europeană, a precizat Barbara Pompili.
Entso-E, asociaţia operatorilor reţelelor de transport de electricitate europene, a subliniat la rândul său într-un comunicat „succesul” sincronizării Republicii Moldova şi Ucrainei cu Europa.
Este vorba de „accelerarea” unui proces care era analizat din 2017, dar care a avansat rapid din cauza războiului.
Zona acoperită de Entso-E depăşeşte frontierele UE şi include 35 de ţări.
Guvernul urmează să vină cu un mix de măsuri care să vizeze zonele de energie, combustibili şi alimente sau alte produse şi bunuri care pot fi afectate sau sunt afectate de întreruperi pe lanţurile de aprovizionare generate în Europa, a anunţat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.
„Mixul de măsuri cu care Guvenul va veni va privi atât zona de energie, atât zona de combustibil, dar şi zona de alimente sau alte produse şi bunuri care pot fi afectate sau sunt afectate de întreruperi pe lanţurile de aprovizionare generate în Europa. România nu are o problemă din perspectiva aceasta dar mixul de măsuri, nu voi vorbi doar de o măsură sau alta, ştiu că aste este curiozitatea foarte intensă, vreau să vă spun că am stabilit la nivelul Guvernului să venim cu un mix de măsuri pe care îl anunţăm la nivel guvernamental”, a spus Câciu, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.