Oamenii de știință au descoperit o nouă utilizare practică a zațului de cafea
2 min readCercetătorii australieni au făcut o descoperire revoluționară: zațul de cafea ar putea consolida betonul cu 30 la suta.
Această inovație ar putea rezolva două probleme majore: gestionarea deșeurilor organice și creșterea cererii de materiale de construcții. Dar cum se transformă deșeurile cotidiene într-un avantaj pentru industria construcțiilor?
De la zațul de cafea la beton armat: o inovație ecologică
În fiecare an, lumea produce 10 miliarde de kilograme de deșeuri de cafea. Cea mai mare parte a acestora ajunge în depozitele de deșeuri, generând emisii semnificative de gaze cu efect de seră. În același timp, industria construcțiilor se confruntă cu o cerere tot mai mare de beton, a cărui producție are un impact considerabil asupra mediului.
Cercetatorii au dezvoltat o metodă de transformare a zațului de cafea într-un aditiv puternic pentru beton. Procesul, numit piroliză, implică încălzirea deșeurilor de cafea la peste 350 de grade Celsius, în absența oxigenului. Rezultatul? Un biochar (bio-carbune vegetal) poros, bogat în carbon, care poate fi încorporat în matricea cimentului.
Această inovație prezintă numeroase avantaje:
- mai puține deșeuri organice trimise la groapa de gunoi ;
- reducerea extracției de nisip natural pentru producerea betonului;
- imbunătățirea cu 30 la suta a rezistenței betonului.
Deși promițătoare, această descoperire necesită încă cercetări suplimentare. Oamenii de știință lucrează în prezent la :
- evaluarea durabilității pe termen lung a betonului îmbogățit cu cafea;
- testarea performanței acestuia împotriva ciclurilor de îngheț-dezgheț, absorbției de apă și abraziunii;
- explorarea altor surse de deșeuri organice pentru producerea de biochar.
MM