In pofida unor progrese, Romania inca se confrunta cu riscuri economice
2 min readComisia Europeana a publicat bilanțuri aprofundate pentru șase state membre, între care si Romania, in vederea evaluarii dezechilibrelor macroeconomice în contextul semestrului european.
In privinta tarii noastre, executivul de la Bruxelles arata ca, desi sunt unele imbunatatiri, Romania inca se confrunta cu o serie de riscuri. „Actualul deficit de cont bugetar, deficitul guvernamental mare si inflatia ridicata, care sunt peste nivelul perioadei de dinaintea pandemiei, fac ca economia Romaniei sa fie, potential, vulnerabila la socuri” – arata raportul Comisiei Europene.
In anii urmatori riscurile, in contextul pozitiei sale externe, raman ridicate pentru Romania. Vectorul principal al deficitului actual de cont curent este deficitul fiscal, care, in ultimii ani, nu a fost corectat in mod corespunzator. In actualul context, persistenta deficitelor guvernamentale mari poate duce la indatorare externa si mai mare si poate face Romania mai dependenta de sursele de finantare externa, fiind astfel vulnerabila la schimbarile privind sentimentul investitorilor si la socuri externe.
Raportul arata ca Produsul Intern Brut a crescut in 2023 cu cirdca 2 la suta, semnificativ sub pragul de 4,1 procente inregistrat in 2022 si, respectiv, 5,7 la suta in 2021. Aceasta incetinire ilustreaza, printre altele, impactul inflatiei ridicate. Odata cu scaderea preturilor la energie, inflatia s-a redus la 7 la suta, in decembrie 2023, de la 14 procente, cu un an inainte.
Raportul mentioneaza si coruptia
Expertii Comisiei Europene, potrivit documentului, sunt de parere ca aplicarea reformelor menite sa imbunatateasca educatia, functionarea eficienta a companiilor de stat, a administratiei publice si o mai buna functionare a sistemului judiciar si a controlului anticoruptie vor imbunatati mediul de afaceri, investitiile straine si perspectivele de crestere economica.
MM