Home Idei de afaceri De ce sa investesti in actiuni?
Idei de afaceri

De ce sa investesti in actiuni?

Raspunsul la aceasta intrebare este simplu. Intr-o perspectiva istorica, actiunile genereaza in medie un randament mai ridicat decat obligatiile sau un fond de investitii.

Ce este o actiune?
O actiune reprezinta o parte a unei companii. Cu alte cuvinte, vei cumpara o parte din acea companie. Societatile emit actiuni care reprezinta o parte a companiei. Poate fi vorba despre unele actiuni sau de cateva milioane, spre exemplu in cazul unei companii cotate. Actionarul poseda deci o parte din societate, proportional cu numarul de actiuni pe care il detine.

De ce sa investesti in actiuni cotate la bursa?
O companie cotata la bursa foloseste capitaluri ridicate pentru a crea valori ridicate ceea ce poate contribui la sustinerea economiei si a cursului Bursei. In schimbul banilor tai, vei primi o parte din compania respectiva. Daca companiei ii merge bine, are profit, valorile actiunilor cresc si ele. Poti beneficia de altfel de o parte din acest profit sub forma de dividende.

Riscurile unei investitii in actiuni
Unul din principalele riscuri de a investi in actiuni se refera la faptul ca nu ai nicio garantie ca vei recupera banii pierduti, nu stii in avans daca compania va realiza un profit sau va inregistra pierderi. In cazul unei crize economice sau unui faliment, actiunile isi pot pierde o parte din valoare sau chiar totalitatea valorii, astfel incat poti pierde o parte sau integralitatea investitiei facute.

Vezi si:  Idei de afaceri la domiciliu

Numerosi sunt de altfel factorii care determina cursul unei actiuni:
– Factori legati de companie: rezultatele si situatia financiara a companiei, sectorul economic in care opereaza;
– Factori externi: evenimente politice, evolutie economica, catastrofe naturale;

Imprevizibilitatea acestor factori pot duce la importante fluctuatii in ceea ce priveste cursul bursei. A investi in bursa reprezinta o veritabila provocare, sa profiti de toate avantajele oferite de aceasta, limitand la maxim riscurile.

Arata prietenilor!
Vezi cele mai noi stiri financiare si economice pe capitalul.ro. Ramai la curent cu evolutia banilor.

Join the Conversation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *