Turnul Eiffel: cum se deplaseaza varful sau pe timp de canicula
2 min read
Celebrul turn de fier de 324 metri inaltime nu ramane neafectat de aceste perioade de caldura intensa. Varful sau are tendinta sa fuga de soare si se poate deplasa pana la 19 centimetri.
In ciuda aparentei impresionante, Turnul Eiffel nu ramane imobil. Dupa cum a indicat si un tweet pe contul oficial al monumentului istoric din capitala pariziana, varful sau se pare ca are tendinta sa fuga de soare, drept urmare sa se deplaseze pana la 19 centimetri.
Cum se explica astfel de miscari? Ce le cauzeaza? La fel ca oice metal, fierul din care este alcatuit Turnul Eiffel este supus dilatarii termice. In momentul in care soarele de pe cer este puternic si afecteaza puternic structura, se deplaseaza usor, cu doar cativa centimetri, in sensul opus. Dilatarea ermica reprezinta fenomenul fizic prin care dimensiunile unui obiect (volum, suprafata, lungime) incep sa se miscoreze. Fenomenul opus este cunoscut sub numele de contractie termica.
Drept urmare, nu exista niciun motiv de ingrijorare: turnul se deplaseaza in mod regulat insa, in ciuda acestui lucru, ramane pe loc. Sub efectul vantului ar putea, spre exemplu, sa se incline pana la 13 centimetri, o masura inregistrata in timpul unei furtuni din 1999. In timpul unei canicule din anul 1976, varful Turnului Eiffel s-a deplasat in jur de 18 centimetri. Drept urmare, pe perioada verii, Turnul Eiffel este de obicei mai mic.
Iata cateva curiozitati cu privire la Turnul Eiffel:
– in jur de doua milioane si jumatate de nituri au fost folosite pentru asamblarea turnului situat pe Champ de Mars la numarul 5;
– Etajul 3 al Turnului Eiffel are 276 de metri patrati si are capacitatea de a sustine simultan 400 de persoane;
– in momentul constructiri, Turnul Eiffel era cea mai inalta cladire din lume;