Categories
Investitii

Rate mai mici pentru cei cu credite in euro

Rate mai mici pentru cei cu credite in euro

27/02/2012

| comenteaza acest articol

Rata Euribor cu scadenţa la trei luni a căzut sub 1% pentru prima dată în ultimul an, sub dobânda cheie a Băncii Centrale Europene, în aşteptarea operaţiunilor pe termen lung ce se vor desfăşura miercuri.

Ratele de dobândă de pe piaţa interbancară europeană cad fără întrerupere din luna decembrie a anului trecut când Banca Centrală Europeană a desfăşurat prima operaţiune de finanţare pe trei ani din istoria băncii, furnizând lichidităţi băncilor comerciale de 489 de miliarde de euro. Inundarea sistemului cu bani a fost dublată şi de reducerea anterioară a dobânzii cheie la 1%.

Euribor 3M, cel mai important indicator pentru cei cu credite în euro cu dobândă variabilă, a ajuns la 0,997% pe an, cea mai scăzută cotaţie din ianuarie 2011. Pe parcursul anului trecut, dobânzile de pe piaţa interbancară nesecurizată au crescut puternic, după ce BCE a întărit politica monetară, crescând dobânda cheie la 1,5%, de la 1%, în două trepte, ca urmare a creşterii inflaţiei peste ţintă. Dobânzile au urcat şi ca urmare a accenturării crizei bancare din zona euro, după ce băncile au încetat să se mai împrumute între ele de teamă că expunerile contrapărţilor pe ţările PIIGS vor aduce pierderi. Euribor 3M a atins de două ori anul trecut un vârf de 1,6%, prima oară în iunie-iulie, şi apoi în noiembrie, când criza euro s-a acutizat.

Vezi si:  Corina Cretu: Romania are la dispozitie 21 de miliarde de euro pentru urmatorii 7 ani

Rata Euribor la şase luni, alt indicator important pentru cei cu credite, a căzut sub 1,3%, la 1,292%, pentru prima oară de la sfârşitul lunii ianuarie 2011, după ce a sărit de pragul de 1,8% în iunie-iulie 2011.