Home Banci Indatorarea tarilor europene: olandezii nu sunt atat de buni elevi pe cum par
Banci

Indatorarea tarilor europene: olandezii nu sunt atat de buni elevi pe cum par

Austria, Danemarca, Finlanda, Tarile de Jos si Suedia se pot  lauda cu faptul ca sunt campioni in ceea ce priveste slaba indatorare publica. In schimb, gospodariile lor sunt mai indatorate decat cele din sudul Europei…

Exista o Europa mai laborioasa in partea de Nord, total opusa unei Europe in care ne putem lauda cu dolce vita, in Sud ? Oricat de caricatural ar suna acest lucru, acest cliseu a inceput sa infloreasca in ultimele saptamani in presa din Tarile de Jos, in tarile asa-zise modeste precum Austria, Danemarca, Finlanda sau Suedia. Temandu-se ca unele capitale sa nu risipeasca cei 750 de miliarde de euro din fondul de relansare al economiei europene, acord adpotat marti, 21 iulie, insista asupra necesitatii de a supraveghea planurile de cheltuieli puse la punct de fiecare Stat in parte. Acest argument moral este dificil de inghitit pentru multi, mai ales pentru cei din cadrul sistemului fiscal din Olanda.

In realitate, numeroase din multinationalele europene si-au instalat sediul in La Haye, Amsterdam sau Utrecht (centrul tarii) cu scopul de a plati un impozit mai scazut, privandu-si tara de origine de o parte din retetele lor fiscale. Aceste pierderi s-ar ridica la 2,7 miliarde de euro pentru Franta, 1,5 miliarde pentru Italia si Germania si aproape 1 miliard pentru Spania.

Vezi si:  Federatia Bancara: patronul du Crédit Agricole il inlocuieste pe cel de la Société Générale

Sigur, tarile modeste afiseaza o datorie publica extrem de scazuta : 33,2% din produsul intern brut (PIB) in Danemarca in 2019, 35,1% in Suedia, 48,6% in Olanda si 59,4% in Finlanda. este mult mai putin decat media europeana (77,8%) sau decat in Italia (134,8%).

Insa datoria privata ofera un tablou radical diferit. Gospodariile tarilor considerate modeste figureaza printre cele mai indatorate din lume, din cauza achizitiilor imobiliare. Datoria depaseste 280% din venitul disponibil in Danemarca spre exemplu.

Arata prietenilor!
Vezi cele mai noi stiri financiare si economice pe capitalul.ro. Ramai la curent cu evolutia banilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *