Inclinatia pentru carne sau legume poate fi in genetica
2 min read
Capacitatea de a trece la o dieta vegetariana poate fi influentata de genetica, potrivit unor studii recente. Acest lucru ar putea explica de ce unii oameni au dificultati in a limita consumul de carne.
Multi bucatari demonstreaza cu succes ca legumele pot inlocui carnea, atata timp cat aroma lor este extrasa la potential maxim. Dar trebuie spus ca trecerea la o dieta vegetariana nu este atat de simpla. De fapt, nu toata lumea o poate face, deoarece se crede ca genele sunt implicate in capacitatea unora de a se lipsi de carne.
Intr-un raport care descrie perspectivele agriculturii in perioada 2021-2030, Organizatia Europeana pentru Studii Economice estimeaza ca se va inregistra o crestere a consumului de carne cu la suta, ceea ce va duce inevitabil la extinderea culturilor agricole pe o suprafata cu 4 procente mai mare. Cu toate acestea, productia de carne, de produse lactate si toate culturile necesare pentru hranirea animalelor monopolizeaza deja 80 la suta din terenurile agricole ale Terrei.
Este vegetarianismul o chestie de ADN?
Unii oameni nu reusesc sa devina vegetarieni, chiar daca au ambitia de a renunta la carne. Dar degeaba. De fiecare data cand incearca, cedeaza si includ in meniu proteine animale. Dar nu este vina lor! Motivul se afla in… structura genetica. Intr-un studiu recent publicat in revista stiintifica Plus One, cercetatorii americani si britanici explica faptul ca „aceste rezultate confirma rolul geneticii in alegerea unei diete vegetariene si deschid usa unor studii viitoare menite sa elucideze preferintele culinare”.
Unul dintre autorii studiului, Dr. Nabeel Yaseen, profesor emerit de patologie la Scoala de Medicina Feinberg de la Universitatea Northwestern, afirma ca „desi consideratiile religioase si morale joaca cu siguranta un rol major in motivarea oamenilor pentru a adopta o dieta vegetariana, datele noastre sugereaza ca abilitatea de a adera la o astfel de dieta este limitata de genetica”.
MM