Categories
Media & Marketing

Cum iti impresionezi angajatorii pe facebook

Cum iti impresionezi angajatorii pe facebook

27/02/2012

| comenteaza acest articol

Ar putea contul tau de Facebook sa prezica performanta la locul de munca? Specialistii au descoperit ca profilul de pe reteaua de socializare in cauza poate stabili mai bine performanta la locul de munca decat un test IQ.

Doua studii efectuate de cercetatorii de la universitatile Northern Illinois si Auborn deschid calea unei noi abordari privind procedura de angajare, respectiv evaluarea viitorului angajat dupa contul de Facebook. Sase experti in resurse umane au participat la cele doua studii si au analizat 500 de profile de Facebook.

Evaluarea a avut in vedere cinci trasaturi de personalitate considerate esentiale in estimarea performantei la viitorul loc de munca: extroversiune, stabilitate emotionala, deschiderea spre experiente noi, constiinciozitatea si cat de agreabila pare persoana studiata. Evaluatorii au fost instruiti sa petreaca intre 5 si 10 minute pentru studierea fiecarui profil de Facebook, acordand note pentru fiecare din cele 5 calitati. In paralel, persoanele studiate au completat un test IQ si un formular de auto-evaluare.

Dupa sase luni, cei implicati in studiu au contactat companiile angajatoare si au primit confirmarea ca evaluarea profilului de Facebook a fost un indicator mai bun pentru performanta la locul de munca decat testul de IQ. Astfel un utilizator care a postat poze din calatoriile sale a fost perceput drept extrovertit si deschis catre experiente noi. Insa, daca pe pagina unuia dintre cei supusi studiului figurau multe comentarii in contradictoriu cu alte persoane, atunci stabilitatea sa emotionala era pusa la indoiala de evaluatori.

Vezi si:  Ei și-au luat hate, iar asta doar i-a făcut mai puternici

Cei care au analizat profilele de Facebook au dat evaluari favorabile celor care aveau postate poze din calatorii, cat si celor cu multi prieteni , interese si pasiuni diferite. Pozele de la petreceri nu au contat atat de mult pentru o evaluare negativa, din contra, evaluatorii i-au perceput pe tinerii care aveau postate astfel de fotografii drept extrovertiti si prietenosi”, a spus Don Kluemper, coordonatorul studiului.

Termeni de Cautare:

  • angajatorii romani facebook
  • raluca capota iq media