Categories
Idei de afaceri

Afacerile agricole cu galbenele sunt foarte profitabile

Afacerile agricole cu galbenele sunt foarte profitabile

20/06/2012

| comenteaza acest articol

Daca dimineata dupa ora sapte capitulele sunt inchise, inseamna ca in acea zi va ploua; de aceea, galbenelele erau considerate inca din secolele trecute drept barometru pentru evolutia vremii.

Galbenelele( filimica, ochi-galbeni) se cultiva pentru florile liguate sau pentru inflorescentele intregi, sau ca plante ornamentale, ocupand un loc de seama printre plantele medicinale din Romania. Galbenelele se gasesc in unele gradini la tara, uneori cresc salbatic pe grohotisuri de panta. Sunt cunoscute datorita fortei lor vindecatoare si sunt cautate, astfel sa sunt intalnite nu doar in gradini, ci si ca plante cultivate.

Florile contin saponine triterpenice, 3% carotenoide (licopina, caroten, zantofila), flavonoizi si clogozizi flavonici, ulei volatil, substante amare, mucilagii, vitamina C si nu numai. Florile au actiune colagoga, cicatrizanta, antiinflamatoare calmanta si depurativa.

Principiile actice continute in flori au actiune inhibitoare asupra stafilococului auriu OXford, Escheria coli si Candida albicans. Au actiune antitrichomonazica. Au utilizari contra cancerului stomacal, infectiilor, inlatura greata, vima. Intra si in componenta ceaiului gastric.

De asemenea, galbenelele se pot folosi extern sub forma de unguent, de comprese in tratamentul plagilor, ulceratiilor pielii sau arsurilor, precum si in cosmetica. Ajuta la secretia biliara, datorita principiului amar din flori care mareste secretia biliara. Datorita mirosului sunt utilizate si ca insectifug pentru incaperi.