Fata Morgana din Bucuresti

Cu siguranta ai auzit macar o data in viata despre Fata Morgana, iar daca nu stii exact despre ce e vorba, te invit sa citesti acest articol!

Citeste mai josFata Morgana este o forma complexa de miraj ce poate fi vazut intr-o banda subtire, chiar deasupra orizontului. Este acel fenoment despre care se aminteste in literatura si in filme legat de viziunile pe care cu apa pe care le au oamenii in desert. Insa nu e altceva decat o iluzie optica determinata de diferente abrupte de temperatura.

Etimologic vorbind, Fata Morgana este numele itailan al Morganei le Fay, sora vitrega a regelui Arthur din celebra legenda. Avand reputatia de vrajitoare si fiind capabila sa-si schimbe forma dupa bunul plac, despre aceasta se spunea, adesea, ca traieste intr-un palat de cristal, in adancul marilor. Palat de cristal despre care, se stia ca se poate ridica la suprafata apelor. Des intalnit in randul navigatorilor, mirajul a fost denumit dupa aceasta credinta superstitioasa. Marinarii credeau ca aceasta fata poate sa creeze miraje, cu scopul de ai atrage intr-un port fals, spre moarte.

Mirajele de genul Fata Morgana, de cele mai multe ori, denatureaza semnificativ obiectul sau obiectele privite, devenind complet de nerecunoscut. O Fata Morgana poate fi vazuta pe uscat, pe mare, in regiuni polare sau in deserturi, unde fluctuatia de temperatura este mare. Adesea, mirajul este de scurta durata si cuprinde mai multe imagini inversate ori de la stanga la dreapta, ori de sus in jos. Dar poate crea si efectul de imagini comprimate.

Efectul optic apare, mai exact, din cauza razelor de lumina, care sunt distorsionate cand trec prin diferite straturi de aer, de temperaturi diferite. De exemplu, in cazul unei inversiuni termice cand aerul cald exista intr-un strat bine definit, deasupra unui strat semnificativ de aer rece.

2018-11-23 14_26_29-Editare articol ‹ Portal Management — WordPress

Cele mai cunoscute miraje

Unul dintre cele mai cunoscute miraje Fata Morgana, dupa care s-a creat o adevarata legenda este cea a olandezului zburator. Potrivit folclorului, olandezul zburator este o nava fantoma, care nu poate ajunge acasa niciodata, fiind condamnat sa strabata oceanele pentru totdeauna. Olandezul zburator este vazut adesea, de departe, in largul marii unde straluceste cu o lumina “fantomatica”. Explicatia acestui fenomen este Fata Morgana.

Insulele fantoma sunt un alt exemplu de miraj. Spre sfarsitul seculului al XIX-lea, inceputul secolului XX, Fata Morgana a jucat un rol important in numeroase descoperiri, care s-au dovedit, ulterior, inexistente. Yakov Sannikov si Matvei Gedenschtrom sustineau ca au descoperit o bucata de pamant la nord de insula Kotelny, in timpul unei expeditii in Siberia. Pentru ca, mai tarziu, istoricii si geografii sa ajunga la concluzia ca lucrul vazut de Sannikov nu este altceva decat Fata Morgana a Insulei Bennett. La fel s-a intamplat si in cazul lui Sir John Ross, in anul 1818. Acesta era intr-o expeditie pentru a descoperi pasajul de nord-vest de mult cautat.  Cand a ajuns in Canada, Lancaster Sound a privit in distanta si a vazut o bucata de pamant cu munti. A denumit muntele Croker Mountains, dupa numele Secretarului de stat din acea perioada, in semn de respect. Desi a fost contrazis de existenta unui asemenea multe in acle loc, acesta a continut sa-si sustina descoperirea. In urmatorul an, Willam Edward Parry unul dintre cei care au negat existenta muntelui, a navigat si nu au gasit nimic.

Unde putem vedea Fata Morgana in Bucuresti?

Asadar Fata Morgana este unul dintre cele mai interesante iluzii optice, dar si un izvor continuu de legende.

Citeste mai jos

Da-ne un like sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ebook-ul gratuit:

  • Portal Management
    Business Lifestyle

    Tehnici de vanzare

[contact-form-7]

Esti curios sa vezi aceasta iluzie optica? Este chiar in Bucuresti, in Afi Cotroceni! Da, la Museum of Senses!

s

Daca vrei sa vezi cu ochii tai efectul, nu ezita sa faci o vizita la Museum of Senses, unde exista o parte ce se refera in mod special la Fata Morgana. Esti invitat sa-ti creezi propria holograma si sa-ti lasi simturile sa dezvaluie comoara. Poate ai auzit ca este distractiv in primul rand pentru copii, dar nici adultii nu pleaca dezamagiti! Vino si descopera!

Programul de vizitare este generos, anume: de luni pana joi si duminica intre orele 10:00-22:00, iar vineri si sambata intre 10:00 si 23:00.

The post Fata Morgana din Bucuresti appeared first on Portal Management.

Citeste tot articolul

Articole pe aceiasi tema

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *