Deschiderea unui nou capitol în relaţiile comerciale ale Uniunii Europene

Conferința Uniunii Europene CELCAA ( Comitetul European de Legătură pentru Comerțul Agricol și Agroalimentar) pe teme comerciale: „Beyound Trade For All: Time to promote the benefits of agri-food trade„ l-a adus la Bruxelles pe Ştefan-Radu Oprea, ministrul român al comerţului, în calitate de reprezentant al Preşedinţiei Consiliului UE, la tribuna europeană. Alături de el s-a aflat Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru comerţ şi Phil Hogan, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală.
Care a fost scopul acestei conferinţe, acum pe final de mandat parlamentar european?
Europenii au creat aici un cadru de prezentare şi mai ales de dezbatere a principalelor realizări şi provocări ale politicii comerciale comune în sectorul agroalimentar.
Ştefan-Radu Oprea a prezentat priorităţile României şi ale UE în domeniul comerţului internaţional: “Deschiderea unor noi pieţe, prin activarea unor acorduri comerciale ambiţioase, precum parteneriatul UE – Japonia sau UE- Canada. Obiectivul specific al României este să promovăm o agendă comercială europeană benefică cetăţenilor, în special IMM-urilor.”
Parteneriatul cu Japonia este activ de la 1 februarie 2019 şi a deschis porţile celei mai mari zone comerciale, înlăturând marea majoritate a taxelor vamale care însumau  aproximativ 1miliard de euro, plătiţi anual de comercianţii europeni care exportă în Japonia.
Se urmăreşte semnarea şi activarea acordului comercial şi de protecţie a investiţiilor cu Vietnamul, cât mai curând posibil, acord care permite accesul către o piaţă de peste 70 de milioane de consumatori. În paralel există negocieri cu China, “Mercosur” (piaţa comună a statelor din America de Sud), Chile, Australia şi Noua Zeelandă pentru deschiderea relaţiilor comerciale.
Republica Moldova este şi ea susţinută pentru a se integra politic şi economic în UE, alături de Georgia şi de Ucraina.

Citeste tot comunicatul de presa

Articole pe aceiasi tema

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *